20 Ekim 2014 Pazartesi

Elma Sirkesi


Arkadaşlar, elma sirkesi yapıyorum.
İlk defa yapıyorum. Beraber yapacağız, izleyeceğiz ve adım adım not alacağız.

Arkadaşım Asuman Dizdar’ın tarifiyle yola çıktım. Ayrıca tecrübelerinizden de faydalanmak istiyorum. Lütfen bildiklerinizi benimle paylaşın.

Elma sirkesi için sadece; elma, kaynamış soğumuş su, bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı tuz ve bir kavanoza ihtiyacım var.

Aaa bir de ince lastik eldiven.

Sonucu paylaşmak üzere, hadi bakalım, kolay gelsin...

Ben sirke yapımı ile uğraşırken sizlerde faydalarına bir göz atın istedim, bir derleme yaptım.

Elma sirkesinin faydaları ve zararları

-      İçerindeki potasyum ile kalp kaslarını koruyup güçlendiriyor.

-      Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarında, öksürük ve boğazda oluşan gıcık gibi durumlarda 3 yemek kaşığı elma sirkesini 2 yemek kaşığı bal ile karıştırarak içebilir, boğaz ağrısı ve ses kısıklığında ise elma sirkesini yarıyarıya su ile karıştırıp sık sık gargara yapabilirsiniz.

-      Eğer kolestrolünüz yüksek ise içtiğiniz bal sirke karışımı kolestrol seviyenizi dengede tutar ama dikkat! kan şekerinizi düşürür, Tip-2 diyabetliler için zararlı.

-      Kan şekerini düşürür ve vücudun daha az insülin üretmesini sağlar. Bu özelliği ile diyabet hastaları için de şifa kaynağıdır.

-      Sirke bal karışımı mide ve bağırsaklarda oluşan gaz şişkinlikleri için de kullanabilirsiniz.

-      Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, pamuk yardımı ile yaralı bölgeye uygularsanız iltihaplanmayı önleyebilirsiniz.

-      Akne ve egzamaya faydalı olan elma sirkesini özellikle cilt lekeleri, benler, dişeti, göz çevresi iltihapları, hemoroid, varis ve uçuk tedavisinde de kullanabilirsiniz.  

-      Saçlarınızı şampuanladıktan sonra içine elma sirkesi koyduğunuz suyla durularsanız, saçlarınız daha parlak ve hacimli olur.

-      Bire bir ölçü ile karıştırdığınız elma sirkeli suyu, evcil hayvanlarınızın tüylerine püskürtün, pirelerden kurtulmalarını sağlayacaktır.

-      Klozetin içine biraz elma sirkesi dökün ve suyunu çekmeden bir gece bekletin. Bulaşık makinelerinde de deterjan yerine elma sirkesi kullanabilirsiniz. Yine bire bir ölçü ile sulandırılmış elma sirkesi ile fırın, mutfak tezgahı, cam ve ayna temizliği yapabilirsiniz.

-      İştahı azaltmaya yardımcı olması, vücudun yağ yakım oranını arttırarak metabolizmayı hızlandırması, vücutta tutulan suyu azaltması ve toksinlerin atılımına yardımcı olması özelliği ile, kilo kontrolü için kullanabilirsiniz. Yavaş ama kalıcı sonuçlar almanızı sağlayan bir kilo verme yöntemiymiş . Bunun için her gün düzenli olarak yemeklerden önce iki çorba kaşığı elma sirkesini su ile karıştırarak tüketmelisiniz. Tabii ki bünyeye göre değişebilir ama ayda 2 kilo kadar zayıflatabiliyormuş. (hımmm bu iyiymiş!!).

Burada özellikle söylemek istiyorum, işi sadece elma sirkesine bırakmamak lazım. Beslenmemize dikkat etmeyi; tatlı, hamur işi ve yağlı gıdalardan uzak durmayı ve sporumuzu düzenli olarak yapmayı unutmamalıyız.

Elma sirkesi kullanırken dikkat etmemiz gereken noktalar;

-      Özellikle kan şekeri düşüklüğü çeken şeker hastaların (tip-2 diyabeti) durumunu ağırlaştırabilir.

-      Asit etkisiyle dişlerin aşınmasına ve diş minelerine zarar vermesine neden olur, bu nedenle su ile karıştırılarak içilmelidir.

-      Gereğinden fazla tüketilen elma sirkesi yemek borusu ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Yine aşırı tüketim reflü ve gastrit hastalarına zarar verebilir.

-      Hassas ciltlere zarar verebilir.


Elma sirkesi kullanımında aşırıya kaçmamak lazım, ne de olsa biliyorsunuz her şeyin azı karar, çoğu zarar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder