19 Aralık 2011 Pazartesi

Aşure

Kayınvalidemin Aşure’si süper olur. Ben de ondan öğrendim. Aynısını yapıyorumJ Ama bizim evde iki seneden beri Aşure yapmak yasaklandı. Neden?
Çünkü Aşure zamanı karı-koca kilo alıyoruz. Çünkü biz kendilerini çok sevdiğimiz için yemeyi abartıyoruz, tabii ki kilo alırız.
Duydum ki kayınvalidem Aşure yapacakmış. Hemen telefona sarıldım. Aman ne olur hafta sonu yapalım. Hem ben size yardım etmiş olurum hem de bir kaç fotoğraf çekerim. Böylece Pazar gününde karar kıldık.
Kayınvalidem titiz kadın, bir gün önceden herşeyi hazırlamış. Buğdayı, pirinci, nohutu, fasulyeyi, kuru meyveleri gözlüğünü takarak tek tek ayıklamış. Bol bol sularla yıkayıp akşamdan ıslatılacakları ıslatmış. Haşlanacakları haşlamış. Pazar sabahı erkenden oradaydım. Buyrun Kayınvalidemin aşuresine...
Malzemeler:
-      Yarım kilo buğday
-      1 su bardağı nohut
-      1 su bardağı kuru fasülye
-      1 çay bardağı pirinç
-      2 kg toz şeker (1 su bardağı ayırdık)
-      400 gr kuru kayısı (haşlayıp, dörde böldük)
-      250 gr bardağı kuru üzüm (haşladık)
-      Karanfil
-      Arzuya göre  gülsuyu (biz kullanmadık)
-      Süslemek için: arzuya göre tarçın, fındık, ceviz, nar, Kuş üzümü, kuru incir (kayınvalideme göre aşurenin rengi çok önemli, asla kararmamalı. Bu yüzden, kuş üzümü ve inciri aşureyi karartıyor diye içine koymuyor.)

     -     Nohut ve fasulye ayrı kaplarda akşamdan ıslatılır.
-     Buğday iyice yıkanır, derin ve büyük bir tencereye 5-6 litre su konulur, içine buğday ve pirinçler eklenerek bir taşım kaynatılır kapağı kapatılarak sabaha kadar bırakılır.  Sabah buğdayların iyice kabarmış olduğunu görürsünüz. Tekrar ocağa alıp sık sık karıştırarak pişirilmeye başlanır.
-    Bir yandan nohut ve fasulye ayrı ayrı düdüklü tencerede üzerlerini geçecek kadar su ile pişirilir. Piştikten sonra suyu süzülür. Buğdaylar şişmeye başlayınca nohut ve fasulyeler eklenir. Sık Sık karışırılarak pişirmeye devam edilir.
-     Haşlanmış ve küp küp kesilmiş kayısı, haşlanmış kuru üzüm ve karanfil eklenir.
-     Şeker ilave edilir ve karıştırılarak kıvam alana kadar pişirmeye devam edilir.
-    Kıvamı çok koyu olmamalı. Koyu gibiyse kaynamış su ekleyebilirsiniz. Çünkü durdukça koyulaşacaktır. Şekerini de kontrol ederek ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
-     Gülsuyu kullanacaksanız ateşten almadan 5-10 dakika önce 2-3 yemek kaşığı kadar gülsuyu eklenir iyice karıştırılıp 5 dakika daha pişirilir.
-      Sıcak olarak kaselere boşaltarak üzerleri süslenir.

Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Kayınvaliden yakın mı?Gidip iki kase yiyeceğim de :)
    Ellerinize sağlık Tülin'cim harika görünüyor..Sevgilerimle Zehr@ ( Gezi arkadaşın)

    YanıtlaSil