27 Aralık 2011 Salı

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

80’li yıllardı sanırım. Beslenme uzmanı Prof.Dr.Ayşe Baysal TV’de yeşil mercimekle yapılabilecek tarifler  verir, mercimeğin faydalarını anlatırdı.
Gerçi o yıllarda fazlasıyla üretilmiş olan mercimeğin tüketilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından yapılmış bir pazarlama çalışmaları olsa da mercimeğin besin değeri konusunda çok haklılar.
Mercimekte yağ oranı çok düşüktür. Kolesterol içermez. Protein, karbonhidrat, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitimini, B1 vitamini, B2 vitamini ve yüksek oranda folik asit içerir. Karbonidrat ve protein içerir, bu yüzden içine et konmasına gerek yoktur. Az sıvı yağla pişirilmesi yeterlidir.
Kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.
Yağ ve kolesterolden kısıtlı diyet tedavilerinde, zayıflama amaçlı hazırlanan diyet programlarında, liften zengin beslenmenin gerektiği durumlarda iyi bir alternatiftir.

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
1 orta boy havuç
1 çorba kaşığı salça (biber/domates karışık)
2 avuç erişte
Zeytinyağ
Kuru nane
Kırmızı pul biber
Tuz

Yeşil mercimekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra bir süre suda bekletin. Çok hafif haşlayarak suyunu süzün.
Soğanı küp küp doğrayarak zeytinyağında hafifçe kavurun. Kabukları soyulup küp küp doğranmış havucu da ekleyerek kavurmaya devam edin. Salçasını da koyduktan sonra hafif haşlanıp süzülmüş mercimekleri ve 2 parmak üzerine çıkacak şekilde suyunu ilave edip, su kaynayınca erişteleri ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte mercimekler ve erişteler pişene kadar pişirin. Ayrı bir tavada arzunuza göre tereyağ veya zeytinyağda kuru nane ve kırmızı pul biber kızdırarak çorbanın üzerine ilave edip bir taşım daha kaynatın.
Afiyet olsun arkadaşlar...


Mersin'li Sevgili arkadaşım Melahat; 'nane yerine  dövülmüş bir-iki diş sarmısak ve bir çay kaşığı kimyonu tereyağında yakıp çorbanın üzerine gezdirin. Lezzeti ikiye katlarsınız' diyor... 
Ben de deneyeceğim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder