6 Ocak 2012 Cuma

Ayva Marmelatı

“Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek...”
ya da
“Bu kış ayva bol, kış uzun geçecek...”

Görüyorsunuz ki ayva bize mevsimler hakkında bilgi veren bir meyve olmanın yanı sıra; Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içeriyor. Daha daha;
-       Kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlarının tedavisi için faydalıdır. Sinir sistemini güçlendirir.
-       Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyup hazımsızlık gibi sorunları önler.
-       Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir.
-       Grip ve nezlenin iyileşmesini hızlandırır.
-       Meyvesi yada meyvesinden hazırlanan komposto ishale iyi gelir.
-       Yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız kokusunu önler.
-       İçerdiği vitamin ve minareller kalp ve damar hastalıklarından korur, varisi önler ve tedavisine yardımcı olur.
-       Kandaki kolesterolü düşürerek damar sertliğini önler.
-       Kompostosu ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.
-       Tereyağı ile pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve broşite iyi gelir.
-       Dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek içinde ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması öneriliyor.
-       Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştirir ve uykusuzluğa iyi gelir.
-       Şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da rahatlıklı tüketilebilir.


Yazın yaptığım reçeller son günlerini yaşıyor, bitti – bitecek. Bizim evde bir reçel canavarı var. O halde ne yapıyoruz. Ayva Marmelatı...


Ayva Marmelatı


Malzemeler:
1 kg. Ayva
1 kg. Şeker (Ben 750 gr kadar koyuyorum. Yeterli de oluyorJ)
½ su bardağı kadar su
½ limonun suyu

Yapılışı:
Ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun ve rendeleyin. İçine birkaç karanfil, ayvanın çekirdeklerini ve ½ su bardağı kadar su ilave ederek ocakta haşlayın. (Ayva çekirdekleri hem marmeralata güzel bir renk verir hem de suyunun jöleleşmesini sağlar) Ayvalar yumuşadıktan sonra şekerini ekleyin ve kısık ateşte arzu ettiğiniz kıvama ve renge gelene kadar kaynatın. Üzerinde oluşan köpükleri alın. İndirmeden önce ½ limonun suyunu ilave ettikten sonra bir-kaç taşım daha kaynatmaya devam edin. Sıcakken temiz ve kuru kavanozlara koyun (kavanoza alırken, mümkün olduğunca ayva çekirdeklerini ve karanfil tanelerini çıkartın) ve soğuduktan sonra kavanozun ağzını kapatıp serin bir yerde saklayın.
Hıımmm Afiyet olsun arkadaşlar.

Not: Ayvanız susuz ise haşlama suyunu arttırabilirsiniz.

2 yorum:

  1. ellerine sağlık Tülincim ne kadar güzel tarifler veriyorsun

    YanıtlaSil
  2. Canım benim çok teşekkürler, beni izlemeye devam edinnnnn...

    YanıtlaSil