7 Ocak 2012 Cumartesi

Kıymalı Patates

Başlı başına bir gıda olan patates, her mevsim bulabildiğimiz bir sebzedir.
Yoğun C vitamini içerir. Patatesin enerji değeri yaklaşık ekmek ile aynıdır. Ancak içerdiği potasyum, demir ve B1, C, G vitaminleri sayesinde ekmekten çok daha iyi dengelenmiş bir besindir. Ayrıca kalorisi de ekmeğe göre çok daha düşüktür. Nişastalı bir gıda olduğu için, böbrekleri de çok daha az yorar.

Severek yediğimiz patates, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltiği için kilo sorunu olan kişiler için pek önerilmiyor. Ama yine de faydalarından yararlanmak isteyen kişilerin patates kızartması hariç, patatesi, kabuğuyla pişirmeleri öneriliyor. Çünkü kabuğu mineraller açısından son derece zengin ve içerdiği potasyumun %60’ı kabuklara yakın bölgededir.

Patetesleri önce fırçalayarak çok iyi yıkayıp, toprağından iyice ayındırın. Közleyecekseniz, önce kaynar suya atıp ısıtın. Sonra kabuğunu yağlayın. Böylece közlendiğinde, kabuğu çok sert olmayacak ve hazım sorunu olmayacaktır. Patatesleri düşük ısıda közleyin, son beş dakika fırının ısısını yükseltin.

Grip olduğunuzda şifa kaynağı mineral içeren bir çorba isterseniz, kalın doğranmış patates kabuklarını et ya da tavuk suyunda çok az pişirin . Çeşitli sebzelerle tatlandıracağınız bu çorba, ürik asit, böbrek ve mide rahatsızlıklarına da son derece faydalıdır.
İshali önlemek için sütlü patates çorbası hazırlayabilirsiniz.

Patatesteki potasyum, karaciğerin iyi çalışmasını, dokuların daha elastik olmasını ve kasların esnekleşmesini sağlar.

Gençleştirici,  zihni güçlendiricidir ve  yorgunluğa karşı birebirdir.

Patates seçerkek mümkün olduğunca pürüzsüz, lekesiz ve filizlenmemiş olanları tercih edin.
Çok büyüklerden kaçının. Kabuğunda yeşilimsi bir renk olan patates, güneş ışığına maruz kalmış demektir ve tadı acımsı olur.

Şimdi size kısıtlı zamanlarınızda kurtarıcı, basit ve basit olduğu kadar da lezzetli bir patates yemeğini kendi yöntemimle anlatmak istiyorum. Arkasından patatesli tarifler zinciri geliyorJ

Kıymalı Patates

Malzemeler
4 orta boy patates
250 gr kıyma
1 soğan
2 diş sarmısak
1 kaşık salça (domates/biber karışık)
Zeytinyağ (Ben tüm yemeklerde zeytinyağ kullanıyorum. Tercih size kalmış)
Tuz
Maydanoz

Küp küp doğradığınız soğanları ve sarmısakları zeytinyağında çok hafif kavurun.
Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı salçayı da ekleyip, karıştırın. Soyup, istediğiniz büyüklükte doğradığınız patatesleri de ekleyip karıştırarak bir kaç dakika daha kavurun. Üzerini kapatacak kadar sıcak su koyup tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte pişirin. Patatesler pişip, indirmeye yakın ince kıyılmış maydanoz ekleyerek ocağı kapatın. Yanında turşunuz var değil mi?

Afiyet bal şeker olsun...

1 yorum:

  1. çocukluğumuzda annemin sık yaptığı bir yemeği bana hatırlattın adeta.en kısa zamanda yapacağım.teşekkürler.

    YanıtlaSil