12 Ocak 2012 Perşembe

Zeytinyağlı Pırasa


Potasyum, demir, kalsiyum mineralleri ve özellikle yüksek orandaki lifi nedeniyle önemli bir besin maddesidir pırasa.
Kabızlığı giderir, idrar söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır. Pırasanın beyaz ve yeşil kısımlarını ince ince doğrayarak suda iyice kaynatıp suyunu günde 2-3 bardak içerseniz, göğsünüz yumuşar ve öksürüğünüze iyi gelir. Ayrıca balgam söktürür.

Pırasa alırken beyaz kısmı fazla, yeşil kısımları parlak olanlarını tercih edin.
Beyaz kısımlarının üzerinde ezikler ve patlaklar olan pırasaları almayın.
Pırasaların aynı kalınlıkta olanlarını seçin. Böylece pırasalar eşit sürede pişerler.
Çiğ halde yıkamadan buzdolabında uzun süre saklanabilir. Ama pişmiş pırasayı en fazla iki gün içinde tüketin.

Zeytinyağlısı, kıymalısı, dolması, mücveri,  çorbası ve böreği çok çok lezzetli yemekleri yapılır. Şimdi de tam mevsimi, bol bol tüketin...

Malzemeler
1 kg pırasa
2 adet havuç
1 adet kuru soğan
½ çay bardağı pirinç
½ limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağ
1 adet küp şeker
Tuz

Pırasaları yıkayıp doğrayın. Havuçların kabuklarını kazıyıp halka halka doğrayın.
Tencereye alın. Soğanı soyup bütün olarak tencerenin ortasına yerleştirin.
Üzerine, tuzunu, şekerini ve yağını koyup. Kısık ateşte kendi halinde kavrulmasını sağlayın.
Kendi suyunu salacaktır. Pırasalar yumuşamaya başladığında sebzelerin üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip bir kaç dakika daha kaynatın. Yıkanmış pirinç ve ½ limon suyunu da ilave edin. Pirinçler pişince ocağı kapatın ve bütün zeytinyağlılarda olduğu gibi tencerenin kapağını açmadan soğutun. Bütün soğanı çıkartıp, servis tabağına alın.


Afiyet Olsun Arkadaşlar...

Not:
Limon suyu yemeğin pişme süresini uzatır ama çok lezzet verir. Arzu ederseniz, pişme sırasında değil de yerken üzerine sıkabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder