10 Eylül 2012 Pazartesi

Mürdüm Eriği Reçeli


Sizin de dikkatinizi çekti mi bilmem ama, kış boyunca pasta börek tarifleri, davet masaları yazarken, yaz aylarında hafif tarifler ve özellikle son zamanlarda devamlı reçel, marmelat ve kış hazırlıklarına ağırlık verdim ister istemez.

Arka arkaya tezgahlarda görmeye başladığımız reçellik nefis meyveleri kaçırmak istemiyorum. Hepsinden birer ikişer kavanoz reçel yapıyorum. Malum, daha önce de yazdığım gibi, bizim evde bir reçel canavarı var. Ayrıca ben de seviyorum, renk renk reçel kavanozlarını raflara dizmeyi...

Malzemeler
2 kg mürdüm eriği
1,5 kg toz şeker
1 limonun suyu
1 çay kaşığı ucu ile tereyağı

Erikleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartın. Geniş bir tencereye koyup üzerine şekeri ilave edin ve bir gece bekletin. Erikler sulanmamışsa bir çay bardağı su ve fazla köpük yapmaması için tereyağı ilave ederek ocağa alın ve kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatın. Üzerinde köpük oluşursa köpüklerini alın. Limon suyunu ilave edip 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Kuru ve temiz kavanozlara koyup, soğuduktan sonra kapağını kapatın ve serin bir yerde saklayın.

Afiyet Olsun!

Aklınızda bulunsun:
Eriklerinizin kabukları kalınsa, biraz kaynattıktan sonra soğutun ve erikleri mümkün olduğunca parçalamadan kabuklarını ayıklayarak kaynatmaya devam edin. 
Reçele o muhteşem rengi veren kabukları. Bu yüzden başta kabukları ile kaynatılmasında fayda var. Ama kabuklar kalın değilse hiç ellemeyin.
Reçel kaynatırken, çok küçük miktarda tereyağı koymamızın nedeni ise fazla köpük yapmasını önlemekmiş ben de yeni öğrendim...

3 yorum:

  1. Her zamanki gibi muhtesem, arkadasımın tarif ettiği her seyi merakla takip ediyorum...

    YanıtlaSil
  2. rengide harika görünüyor,ekmeğe süresim geldi.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Tülin Hanım öncelikle ziyaretinizden çok memnun kaldım ve bu vesileyle ben de sizi tanımış, birinden hoş tariflerinizi keşfetmiş oldum. Bu marmeladınıza ayrıca hayran kaldığım için bu tarife yorum yazmak istedim. Mürdüm eriğinin her hali pek güzel. Reçeli de harika görünüyor. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil