22 Aralık 2014 Pazartesi

Fıdcın

Rahmetli annemin çerkez olduğunu yazmışımdır bir çok kez. İşte sizlere Çerkezlere ait ve “Etli” anlamına gelen Fıdcın...

Malzemeler
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı süt
½ su bardağı erimiş tereyağı
½ paket yaş maya
Tuz

İçi için:
½ kg kıyma
3 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
5-6 adet sivri biber
3 adet iri boy domates
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz/karabiber

Üzeri için:
1 yumurta

Öncelikle hamurunu yapın. Bunun için; büyük bir kabın içine 3 su bardağı unu koyup tuzunu ilave edin unla karıştırıp ortasını havuz gibi açın. Havuzun ortasına yaş mayayı koyarak üzerine bir bardak ılık sütü ve erimiş tereyağını ilave edip yaş mayayı elinizde iyice ezin.
Havuzun kenarlarından yavaş yavaş un alarak hamurunuzu yoğurun. Hamurun mayalanması için üzerini örterek sıcak bir ortamda 30-35 dakika bekletin.

Bu arada iç harcını hazırlayın. Domatesleri sulu olmaması için çekirdeklerini ayırarak, küçük küçük doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra küçük küçük, soğan ve sarımsakları da yine küçük küçük doğrayın. ½ kg çiğ kıymayı öncelikle biber salçası, tuz ve karabiberle yoğurun daha sonra içine doğradığınız soğan, sarımsak, domates ve biberleri koyarak iyice harmanlayın.

Mayalanmış hamurunuzu iki parçaya ayırın ancak parçanın biri diğerinden biraz büyük olsun. Bunlardan büyük parçayı tepsinin altı, küçüğü ise üstü için kullanacağız.

Öncelikle büyük parçayı kullanacağınız yuvarlak tepsiden daha büyük olacak şekilde merdane ile açın ve yağladığınız tepsiye kenarlarından taşırarak yerleştirin.
Hazırladığınız iç harcı hamurun üzerine eşit kalınlıkla yayın.
Küçük olan hamurunuzu da tepsi boyunca açarak kıymalı harcın üzerine kapatın. Kenarlarından taşan hamuru üstteki hamurla şekilli bir biçimde birleştirin. Üst hamurun ortasına  bardak yardımıyla yuvarlak bir delik açın. İç malzememiz çiğden konduğu için buradan hava alarak pişecektir.
Hamurun bir yumurtayı çırpıp sürün. 170 derece önceden ısıtılmış fırında ağır ağır, altı ve üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra ½ saat dinlendirin ve servis yapın.

Afiyet Olsun!

6 yorum:

  1. Çerkez kızı Tülin Hanım, ellerinize sağlık. Çerkez kızlarının güzelliği dillere destandır. Aynı zamanda terbiyeli, uyumlu ve nazik insanlardır. Anneciğinizin ruhuna rahmet gitsin, Fıccın'ınız afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Olsa ne güzel yenir, elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Daha yeni yedim bu böreği İstanbul/İstiklal caddesinde :)) Mekanın ismi de fıccın... Bizimkiler tatar böreği göbete'ye benziyor dediler ama çok benzer yanı yok aslında. Ama tadını sevdim :)
    Tarifinize denk gelmem ne kadar iyi oldu. Mutlaka deneyeceğim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Ne lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.. İsim çok ilginç :))

    YanıtlaSil
  5. Merhaba ismi çok ilginç geldi. ama tadı çok güzele benziyor sanki kapalı kiş ;)

    YanıtlaSil