Rahmetli annemin çerkez
olduğunu yazmışımdır bir çok kez. İşte sizlere Çerkezlere ait ve “Etli” anlamına gelen Fıdcın...
Malzemeler
Hamuru
için:
3 su bardağı un
1 su bardağı süt
½ su bardağı erimiş tereyağı
½ paket yaş maya
Tuz
İçi
için:
½ kg kıyma
3 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
5-6 adet sivri biber
3 adet iri boy domates
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz/karabiber
Üzeri
için:
1 yumurta
Öncelikle hamurunu yapın.
Bunun için; büyük bir kabın içine 3 su bardağı unu koyup tuzunu ilave edin unla
karıştırıp ortasını havuz gibi açın. Havuzun ortasına yaş mayayı koyarak
üzerine bir bardak ılık sütü ve erimiş tereyağını ilave edip yaş mayayı
elinizde iyice ezin.
Havuzun kenarlarından yavaş
yavaş un alarak hamurunuzu yoğurun. Hamurun mayalanması için üzerini örterek
sıcak bir ortamda 30-35 dakika bekletin.
Bu arada iç harcını
hazırlayın. Domatesleri sulu olmaması için çekirdeklerini ayırarak, küçük küçük
doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra küçük küçük, soğan ve sarımsakları
da yine küçük küçük doğrayın. ½ kg çiğ kıymayı öncelikle biber salçası, tuz ve
karabiberle yoğurun daha sonra içine doğradığınız soğan, sarımsak, domates ve
biberleri koyarak iyice harmanlayın.
Mayalanmış hamurunuzu iki
parçaya ayırın ancak parçanın biri diğerinden biraz büyük olsun. Bunlardan büyük
parçayı tepsinin altı, küçüğü ise üstü için kullanacağız.
Öncelikle büyük parçayı
kullanacağınız yuvarlak tepsiden daha büyük olacak şekilde merdane ile açın ve
yağladığınız tepsiye kenarlarından taşırarak yerleştirin.
Hazırladığınız iç harcı
hamurun üzerine eşit kalınlıkla yayın.
Küçük olan hamurunuzu da
tepsi boyunca açarak kıymalı harcın üzerine kapatın. Kenarlarından taşan hamuru
üstteki hamurla şekilli bir biçimde birleştirin. Üst hamurun ortasına bardak yardımıyla yuvarlak bir delik açın. İç
malzememiz çiğden konduğu için buradan hava alarak pişecektir.
Hamurun bir yumurtayı çırpıp
sürün. 170 derece önceden ısıtılmış fırında ağır ağır, altı ve üzeri kızarana
kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra ½ saat dinlendirin ve servis yapın.
Afiyet Olsun!
Çerkez kızı Tülin Hanım, ellerinize sağlık. Çerkez kızlarının güzelliği dillere destandır. Aynı zamanda terbiyeli, uyumlu ve nazik insanlardır. Anneciğinizin ruhuna rahmet gitsin, Fıccın'ınız afiyet olsun :)
YanıtlaSilOlsa ne güzel yenir, elinize sağlık
YanıtlaSilDaha yeni yedim bu böreği İstanbul/İstiklal caddesinde :)) Mekanın ismi de fıccın... Bizimkiler tatar böreği göbete'ye benziyor dediler ama çok benzer yanı yok aslında. Ama tadını sevdim :)
YanıtlaSilTarifinize denk gelmem ne kadar iyi oldu. Mutlaka deneyeceğim. Teşekkürler :)
Çok memnun oldum. Afiyet olsun.
SilNe lezzetli görünüyor ellerinize sağlık.. İsim çok ilginç :))
YanıtlaSilMerhaba ismi çok ilginç geldi. ama tadı çok güzele benziyor sanki kapalı kiş ;)
YanıtlaSil