12 Aralık 2011 Pazartesi

Etli Lahana Sarması


Arkadaşlar ben pazar günü Etli Lahana sarması yaptım. Böylece blog'umun ilk yemeği de oldu.

Gelelim lahananın faydalarına. Hepiniz biliyorsunuz ama ben yemeğe geçmeden bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Çünkü hanımlar için önemli bir kış sebzesi. Meme ve rahim kanserine karşı çok etkili.
Ayrıca vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlıyor. Kandaki şekeri düşürüyor. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına ve astıma karşı faydalı. Mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri tedavisinde de çok etkili.

Formunu korumak isteyenler de lahana çorbasını mutlaka yapmışlardır. Zira zayıflama reçetelerinde sık sık adı geçer lahananın. Lahana, vücuttan tuz dengesini bozmadan su attığı için verilen kiloların kalıcı olmasını sağlar. Menepoz ve regl dönemlerinde değişen hormon dengesizliğine karşı beyaz lahana kürü iyi bir takviyedir. Ve daha neler neler... Bu yüzden mevsiminde bol bol tüketmenizi tavsiye ediyorum.

Rahmetli annem, üzerine kırağı düşmeden lahana yenmez; lezzetsiz olur, sert olur derdi. Ben de bana ilk yemek yapmayı öğreten annem için yapıyorum yemeğimi ve Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarının lahana için en iyi mevsim olduğunu söylüyorum.

Eveet şimdi gelelim lahanın en lezzetli haline.
Eşim lahana sarmasını çok sever, etli veya zeytinyağlı ikisini de. Ama en çok da etlisini.
Biraz el olayıcı olmasına rağmen mutlaka yapmaya çalışırım.  Gerçi bu kış biraz geç kaldım ve sezonun ilk sarmasını daha yeni yapabildim. Çalışan biri olarak bu işleri yapmak için hafta sonları seçiyorum.
Lahana yapraklarını ve içini hazırlayıp, televizyonun karşısına tezgahımı kurup başlıyorum sarmaya. Televizyonun karşısındayım ama inanın televizyona hiç baktığım yok, radyo dinler gibi televizyon dinliyorum. Malum ben, Okul Radyosu, Radyo Tiyatrosu dinlemiş nesillerdenim. Televizyonu da iş yaparken dinliyorum işte.
Öncelikle, düşündüğüm gibi hazırlık aşamasını adım adım sizlere fotoğraflı olarak anlatmak istediğim halde bu sefer fotoğraflama işini yapamadığım için özür diliyorum sizlerden.
Tencerem ocağa oturduğu hatta indirme zamanı geldiği sıralarda fotoğraf çekeceğimi hatırladım. Acemilik işte.
Ama daha sizlerle çoook sarmalar yapacağız. Bunun zeytinyağlısı var, yaprak sarması var hatta pazı sarması bile var. Karalahanayı hiç yapmadım ama birgün beraber yaparız belki, neden olmasın?

Sarmalık lahananın yapraklarının gevşek olması gerekiyor. Bunu anlamak için üzerine elinizle hafifçe bastırın. Yumuşak olanını ve beyaz, ince yapraklısını alın derim. Sıkı ve sert lahanının yaprakları düzgün olmadığından daha çok yemek, salata ve turşu yapımında kullanılıyor.

Malzemeler:
1 orta boy lahana
400 gr kadar kıyma
Kuru soğan (bol kullanırsanız güzel olur)
2-3 diş sarmısak
yarım demet maydanoz
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça (domates/biber karışık)
1 çay bardağı zeytinyağ
Tuz
Karabiber

Üzeri için:
Yarım çay bardağı zeytinyağ
Yarım yemek kaşığı salça (domates/biber karışık)
Kaynamış su

Hazırlanması:
- Lahanın koçan kısmını keskin bir bıçakla koni şeklinde keserek çıkartın. Böylece yaprakları kırılmadan bütün bütün ayrılır.
- Derin bir tencereye 2 tatlı kaşığı ve bol su koyarak kaynatın. Lahana yapraklarını kaynamış suda hafif yumuşayıncaya kadar bekleterek süzgeçe alın. Soğumaya bırakın.
- Tüm malzemeleri karıştırarak dolma içini hazırlayın.
- Hafif haşlanmış lahana yapraklarındaki sert damar kısımlarını bıçakla kesin. Bunları tencerenin dibine yerleştirebilirsiniz.
- Hazırlanmış olduğunuz içle sarmaya başlayın. (Ben tahta üzerinde rahat sarıyorum. Elde sarmayı bir türlü beceremedim. Ayrıca muska şeklide de sarabilirsiniz)
- Tencereye dizdiğiniz sarmaların üzerine yarım çay bardağı zeytinyağını ve yarım yemek kaşığı domates/biber salçası karışımını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine gezdirin. Ve üzerine çıkacak kadar kaynamış su eklerek pişerken sarmaların dağılmaması için bir tabak koyarak kapağını kapatın ve orta hararetli ocakta pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.

İşte size nefis bir yemek. Aman da aman benim sarmalarım da çok mu büyük olmuş ne!




Öneri:
- Sarmaları tencereye dizip olduğu gibi derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman  bir gece önceden buzdolabına alıp üzerine; yağını, salçasını ve suyunu koyup ocağa koyabilirsiniz.
- Sarma işleminiz bittikten sonra, kalan lahana yapraklarını (çok kalın damarlar haricinde) ince ince doğrayıp. Buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Zor zamanlar için (Ne yapacağımı bilemediğim veya malzemem olmadığı zamanlar benim için zor zamanlardır.) Elinizin altında size kapuska veya lahana çorbası yapabilecek bir malzeme olur.


2 yorum: