21 Aralık 2011 Çarşamba

Ispanak

Bizim evde sevilerek yenen bir kış sebzesi de ıspanak.
Bu sebzeyi genellikle zeytinyağlı ve hafif kavurma şeklinde pişiriyorum.
Çünkü fazla pişmesi ve bekleyip ısıtılması C vitaminin ölmesine ve içinde zararlı maddelerin meydana gelmesine yol açıyor.
Yüksek oranda demir, iyot, kalsiyum, klorofil, A, C ve K vitamini içeriyor.
Tüm bu vitaminlerden faydalanmak için çiğ olarak yenmesi tavsiye ediliyor. Salatalarınızda bol bol kullanmanızı öneririm ayrıca iyi bir lif kaynağıdır da.

Ispanak satın alırken koyu, parlak yeşil ve yayvan diri yapraklı olmasına özen gösterin. Yaprakların üzerinde sarı noktalar olmamalı. Çamurlarından arınması için bol suda bekletilerek yıkanması gerekiyor. Ben önce, doğramadan bir-iki su çamurlarını akıtıp daha sonra doğruyorum ve yıkamaya devam ediyorum. Hatta bir süre de sirkeli suda bekletiyorum.
Ispanağı yıkadıktan sonra bekletmeyin, hemen kullanın yoksa çabuk bozulur.
Böbrek ve İdrar yollarında kum – taş sorunu olanlar için ıspanak tavsiye edilmiyor.

Ispanak Borani

Malzemeler 
1 Kg Ispanak
1 Adet Kuru Soğan
2-3 diş sarmısak
Biraz Zeytinyağ
Yoğurt

Ispanakları bol suda yıkayıp, doğrayın ve suyunu süzdürün. Küp küp doğradığınız kuru soğanı ve sarmısağı zeytinyağda hafifçe kavurun, ıspanakları ekleyin. Çok hafif kavurun ve ocağı kapatın.
Kendi sıcağı ile zaten pişmeye devam edecektir. (Eğer pirinçli yapmak istiyorsanız. Ocağı kapatmadan  ½ çay bardağı yıkanmış pirinç ekleyip, pişirmeye devam edebilirsiniz. Su ilave etmeye gerek yok. Kendi suyu yeterlidir.)
Borani için ıspanağımız soğuduktan sonra suyu süzülerek, arzuya göre sarmısaklı veya sarmısaksız yoğurtla karıştırılıp üzerine kırmızı biber serpilerek servis yapın.
Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Tülincim, ıspanak yemeği bizde de sevilir,boranisini hiç yapmamıştım. En kısa sürede deneyeceğim. Ellerine sağlık.
    Sevgiyle, sağlıkla

    Sevil

    YanıtlaSil