26 Aralık 2011 Pazartesi

Portakal Kabuğu Reçeli

Portakalın C vitamini deposu olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da zengin. Portakalın, kanseri önlemesinden, kanı temizlenmesinden karaciğeri çalıştırmaya, cildi güzelleştirmekten anormal doğumları önlemeye kadar pek çok faydaları var.

Portakal alırken don yememiş olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Dondan etkilenmis meyve çok diri durmaz, kendini bırakmış  gibi görünür, ele alındığında kabuğu normalden çok daha kolay soyulur ve meyve yeterince sulu olmaz.
Ayrıca portakal ve mandalinanın tazeliğini, sap kısımlarının yeşil olmasından da anlayabilirsiniz.

Portakalı Bol bol tüketin. Kabuklarını da sakın atmayın, gelin reçel yapalım.
Keskin aromalı bir tat ve şık bir sunum seviyorsanız tavsiye ederim.

Portakal Kabuğu Reçeli
Malzemeler:
6 adet kalın kabuklu portakal
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1/2 su bardağı portakal suyu
½ limon suyu veya fındık büyüklüğünde limon tuzu


Öncelikle aldığımız kalın kabuklu portakalları bir güzel yıkadıktan sonra acısı gitsin diye rendenin ince tarafıyla çok az alıyoruz. Portakalları soyup istediğiniz genişlikte şeritler keserek içe doğru kıvırarak ipe diziyoruz.

İpe dizili portakal kabuklarını su dolu bir kapta 2 gün, suyunu sık sık değiştirerek bekletiyoruz. Ve iki kez haşlayıp, haşladığımız suyu döküyoruz.
Böylece acısı iyice çıkıyor.


Su ve şekeri tencereye alıp, şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Haşladığınız portakal kabuklarını, süzüp şerbete ekleyin ve karıştırın. Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edin ve üzerinde biriken köpükleri alın. Portakal suyunu ve 1/2 limon suyu veya limon tuzunu da ekledikten sonra bir-iki taşım daha kaynatıp ocağı kapatın.
Eliniz dayanacak sıcaklığa geldiğinde iplerini çekerek temizleyin ve temiz kuru kavanoza boşaltıp soğumaya bırakın. Soğuyunca kapağını sıkıca kapatın.
Afiyet olsun.




Bir öneri: Portakal rulolarını şekerleme olarak kürdana batırarak veya seviyorsanız, benmari usulüyle erittiğiniz çikolataya batırıp, kürdanla kahvenin yanında servis yapabilirsiniz.


Konudışı:
(Optimum Alışveriş Merkezi’nde bir mağazada gördüm, portakal kabuklarını aynen bu şekilde dizmişler birkaç da nazar boncuğu eklemişler. Nazarlık olarak satıyorlar,  güzel de duruyordu ve üzerinde de şöyle bir yazı vardı. “Koca Bağlayan Portakal Nazarlık” . Artık ne kadar bağlar bilememJ)



2 yorum: