30 Mart 2012 Cuma

Börek


 Malzemeler
4 adet yufka

Yufkalara sürmek için
1 su bardağı süt
½ su bardağı zeytinyağı

Böreğin üzeri için
Yumurta sarısı
Çörek otu – Susam

Süt ve yağ ile börek sosunu çırparak hazırlayın.
Tezgahın üzerine serdiğiniz yufkaya hazırladığınız sütlü karışımı sürün. Üzerine ikinci yufkayı yayıp tekrar sütlü karışım ile ıslatın.
İki kat olan yufkanın bir kenarına, önceden hazırlamış olduğunuz arzu ettiğiniz* börek içinden bol miktarda yayıp kalın bir rulo oluşturun. Hazırladığınız ruloyu yağlanmış tepsiye yerleştirirken iki ucundan tutup fotoğrafta gördüğünüz gibi, Sarıyer böreği şekli verin. Diğer yufkalarla da aynı işlemi tekrarlayın.
Üzerlerine yumurta sarısını sürüp çörek otu - susam serpiştirip 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra 10 dakika dinlendirip dilimleyin.
Afiyet Olsun!

            *
Kıymalı iç için
½ kg yağsız kıyma
1 adet soğan
½ demet maydanoz
Tuz, karabiber
2 kaşık zeytinyağı

Soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağında kavurun. Kıymayı üzerine ilave ederek kıyma pişinceye kadar karıştırarak kavurmaya devam edin. Tuzunu, karabiberini ve ince kıyılmış maydanozu da ilave edip bir kaç kez karıştırarak ocaktan alın, ılınmaya bırakın.

Patatesli-Kıymalı iç için
½ kg kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet orta boy patates
2 kaşık zeytinyağı
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Maydanoz

Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafifçe çevirin. Kıymayı ekleyip kavurun. Rendelenmiş patatesleri de ekleyip beş dakika daha kavurun. Baharatları ve tuzunu da ayarlayıp ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanozları ekleyip soğumaya bırakın.

Ispanaklı-Kıymalı iç için
½ kg ıspanak
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Ispanakları bol suyla birkaç kez yıkayın. Yapraklarını, kök ve sap kısımlarını ayırın.  Soğanı yemeklik doğrayıp çok az zeytinyağında hafifçe çevirin.
Kıymayı ekleyip kavurun. Yıkanıp süzülmüş ve iri doğranmış ıspanak yapraklarını ekleyip, bir-iki kez karıştırarak tuzunu ve baharatlarını ayarlayıp tencerenin kapağını kapatın ve ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

Ispanaklı-Peynirli iç için
½ kg ıspanak
200 gr beyaz peynir
1 adet kuru soğan
Tuz, kırmızı pul biber

Ispanakları bol suyla birkaç kez yıkayın. Yapraklarını, kök ve sap kısımlarını ayırın.  Soğanı yemeklik doğrayıp çok az zeytinyağında hafifçe çevirin.
Yıkanıp süzülmüş ve iri doğranmış ıspanak yapraklarını ekleyip, bir-iki kez karıştırarak tuzunu ve biberini ayarlayıp tencerenin kapağını kapatın ve ocaktan alın, soğumaya bırakın.

Ispanaklı-Peynirli iç için (çiğden)
½ kg ıspanak
200 gr beyaz peynir
Tuz, kırmızı pul biber

Ispanakları bol suyla birkaç kez yıkayın. Yapraklarını, kök ve sap kısımlarını ayırın.  Yıkanıp süzülmüş ve ince doğranmış ıspanak yapraklarını peynir, pul biber ve tuzla karıştırıp kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder