16 Mart 2012 Cuma

Kısır (Mersin Usulü)

Malzemeler (12 kişilik)
12 büyük çay bardağı köftelik bulgur (düğürcük)
1 adet büyük boy kuru soğan
5 yemek kaşığı Antep biber salçası
3 adet limonun suyu
4 yemek kaşığı nar ekşisi
2 demet taze nane
2 demet maydanoz
2 demet yeşil soğan
1 kg. Sızma zeytin yağı
Tuz ve kırmızı toz biber

Servis önerisi: Marul, domates, salatalık, biber, turşusu ve mevsimine göre haşlanmış asma yaprağı veya haşlanmış lahana ile birlikte...

Öncelikle nane, maydanoz ve yeşil soğanları ayıklayıp yıkayın ve incecik doğrayın.

Diğer tarafta kişi başı bir büyük çay bardağı olarak hesapladığınız köftelik bulguru geniş ve derin bir tepsiye koyun. Ilık (el yakmayan) su ile ıslatın (bulgurlar ıslanacak ama kesinlikle sular altında kalmayacak) ve elinizde üzerine bastırarak sıkıştırın. Bir tepsi ile üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Dinlenmiş bulgurun içine kuru soğanı ince ince doğrayın, bir tatlı kaşığı tuz ve salçayı ekleyerek yoğurma işlemine başlayın.
Yoğurma sırasında elinizi ara ara soğuk suyla ıslatın ve sık sık kıvamını kontrol edin. Bulgur yenebilecek kıvama gelince yavaş yavaş yağ döküp yoğurun. Ve yoğurmaya devam ederken de sırasıyla kırmızı toz biberini, azar azar limon suyunu, nar ekşisini koyarak tüm malzemeyi birbirine iyice yedirin. Bu işlem en az yarım saatinizi alacaktır. Yeşilliklerini ilave edip son yoğurma işlemini yapın. Tuzunu ve yağını ayarlayıp. Servis tabağına alıp üzerini süsleyin.

Afiyet Olsun!

1 yorum: