14 Ağustos 2012 Salı

Kayısı Reçeli

Kayısı Reçelini bu defa arkadaşım “Tombul Tarifler”in tarifiyle yaptım.
Ama kendime göre bazı değişiklikler oldu tabii ki.

Kayısıları güneşte bekletme aşaması bayağı komediydi.
Çünkü çekirdeklerini çıkartıp tepsiye dizdiğim kayısıları, öncelikle ev halkından sonra da balkondaki kargalardan korumak zorundayım.
Pazar sabahı erkenden kalktım ve uykulu uykulu kayısı tepsisini evin sabah saatlerinde güneş alan balkonuna çıkarttım ama başından ayrılamıyorum. Ya sevgili kargalarımız gelir de benim güzelim Malatya kayısılarımı mahvederse...

Veee işte bizim balkonun müdavimi kargalarla göz göze geliyoruz. Tam balkona doğru pike yaparlarken beni korkuluk gibi karşılarında görüp ani bir frenle geri dönüyorlar ve için için bana kızıyorlar. Eee ne de olsa kargacıkların sabah kahvaltılarına engel oldum. Halbuki ne güzel gelecekler hem kayısılarımı hem de balkonu bir güzel talan edecekler, gözüm gibi baktığım çiçeklerimi kopartacaklar, toprakları dağıtacaklar, çiçeklerin arasına birşeyler gizleyeceklerdi ki, maalesef benimle karşılaştılar bu defa.

Bu arada kargaları çiçeklerden uzaklaştırmak için neler neler yaptığımı bir bilseniz;
-      Öncelikle güzel güzel renk renk rüzgar gülleri alındı, saksılara yerleştirildi
Sonuç: Başarısız.
-      İplere CD’ler bağlanıp çiçeklerin üzerine doğru asıldı.
Sonuç: Başarısız.  
-      Saksıların etrafına sık sık çöp şişler yerleştirildi.
Sonuç: Eeeehhh
Eeehh diyorum. Çünkü önce iyi gidiyordu, ama sevgili kargalarım onlara da alıştı.
Çöp şişleri atıp yine çiçeklerimi talan ediyorlar kendileri.
Artık yeni çareler arıyorum. Sizin bildiğiniz bir yöntem varsa lütfen bana yazın.

Neyse biz yine reçelimize dönelim.
Sabah güneşimiz gidiyor, hem de benim dışarı çıkmam gerekiyor. Tepsiyi içeri alıyorum, dışarıda bırakamazdım, malum kargalar!
Öğleden sonra evin, öğleden sonra güneş alan tarafına tepsiyi çıkarıyorum. Bu arada tepside eksilme hissediyorum, galiba bu defa evdeki kargalar rahat vermemiş ama neyse görmezlikten gelip işime devam ediyorum.
İçeri girmem gerektiği zaman, kayısıların üzerine sineklik örtüyorum. Sonra gelip açıyorum. Bütün günüm kayısıları kollamakla geçiyor.
Derken akşam oluyor güneş tamamen balkondan uzaklaşınca benim de görevim bitiyor ve reçeli yapmak üzere kayısılarımla birlikte mutfağa ilerliyorum. Bu durumda benim kayısılarım tüm gün güneşlenmiş sayılmaz. Ama bir günümü daha balkonda geçirecek zamanım yok.

Benim tarifim aşağıda, orjinali ise www.tombultarifler.blogspot.com ‘da. Deneyin, güzel oldu...

Malzemeler
2 kg kayısı
1,5 kg şeker
1,5 su bardağı su
½ limonun suyu

Kayısıları yıkayıp ortadan ikiye ayıyararak çekirdeklerini çıkarın. Büyük bir tepsiye dizerek bir gün boyunca güneşte tutun. Bu arada kayısı çekirdeklerini kırıp içlerini sıcak suda bekleterek kabuklarını soyun.

Uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak kaynatın.  Daha sonra kayısıları ekleyerek kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edin.
Kayısılar yumuşayıp şefaf parlak bir renk aldığı zaman limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alın. Soyulmuş kayısı çekirdeklerini ekleyerek karıştırın.
Temiz ve kuru kavanozlara koyarak ağzı açık olarak soğuttuktan sonra kapağını kapatıp ışık almayan serin biryere veya buzdolabına kaldırın.

Afiyet Olsun!

2 yorum:

  1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. bende takipteyim artık sizi

    YanıtlaSil
  2. Merhaba:) kayısı çok sevdiğim bir meyvadır. Yaz başında kaynattığım reçeli daha yeni bitti. Tarifinizdeki güneşte tutmak ilgimi çekti. Kışa hazırlık için denemeye değer. Teşekkürler...

    YanıtlaSil