9 Ocak 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması



Malzemeler
25 adet kuru patlıcan
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
½ demet maydanoz
1-1,5 tatlı kaşığı karabiler
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet kesme şeker
1 limonun suyu
1 çay bardağı kaynamış su (içi hazırlarken kullanılacak)
1 su bardağı kaynamış su (sarmaları pişirirken kullanılacak)

Patlıcanları yıkayıp, derin ve kapaklı bir kasenin içine alıp üzerine kaynar su dökün, kapağını kapatın. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar böylece bekletin. Daha sonra sudan çıkarın.

Kuru soğanları yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile fıstıklar pembeleşene kadar kavurun.
Pirinçleri ayıklayıp yıkayın ve suyunu iyice süzdürüp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. ½ limon suyu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Ocağın altını kısın. Pirinçler suyu çekip, göz göz olmaya başladığı sırada sırasıyla kuru nane, karabiber, tarçın, kesme şeker, kuş üzümü, ince ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyu çekince ocağın altını kapatıp demlenmeye bırakın, soğutun.
Yumuşamış patlıcanların içini doldurun. Arzu ederseniz üzerlerine domatesle kapak yapın yada patlıcanların ağızlarını sıkın.
Pişireceğiniz tencereye düzgün bir şekilde dizin. Üzerine ½ çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Ekşi olmasını istiyorsanız ½ limon suyu ekleyin.
1 su bardağı kaynamış su ekleyin. Tencereyi ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp pişirmeye devam edin.
Ocağı kapattıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Daha sonra servis tabağına alın ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder