19 Kasım 2013 Salı

Peynir


Malzemeler:
1 litre süt
½ çay bardağı taze sıkılmış limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz (arzunuza göre azaltabilir veya hiç koymayabilirsiniz)

Sütü kaynatın ve limon suyunu koyup karıştırın. 15 dakika kadar bekletip derin bir kabın üzerine koyduğunuz süzgeçin üzerine temiz bir tülbent serip peyniri süzün.
Tuzunu ekleyip karıştırın. Kalan suyun çıkması için; iyice sıkıştırarak yumruk şekline getirip bağladığınız tülbenti yüksek bir yere asın, altına bir kap koyun ve 3-4 saat süzülmesini sağlayın.
Daha sert olmasını istiyorsanız, peynir suyunu bir tencereye alıp kaynatın ve suyu süzülmüş peyniri tülbentiyle birlikte kaynamış peynir suyunun içine koyup kısık ateşte 15-20 dakika kadar kaynatıp sudan çıkartarak tekrar asın. Hem suyu süzülsün hem de soğusun. Soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve ertesi gün tülbentten çıkartın. 
En fazla iki hafta içinde tüketmenizi tavsiye ederim.
Afiyet Olsun!

Not: Bir protein kaynağı olan peynir suyunu sakın dökmeyin. Çorbalarınızda veya hamur işlerinizde kullanın.

2 yorum:

  1. Tülin hanımcım harika gözüküyor...ellerine sağlık...en kısa zamanda bu yöntemi denicem..ben sirkeyle kestiriyorum ve tekrar kaynatma işlemini hiç denememiştim...

    YanıtlaSil
  2. Çok hoşuma gitti :) Yazın mandıra sütüyle denemeyi düşünüyorum. Teşekkürler...

    YanıtlaSil