4 Şubat 2016 Perşembe

Bal Kabağı Reçeli

Mevsimi geçmeden yapılması gereken kıtır kıtır yemeye doyamayacağınız, Bal kabağı reçeli... 
Bunu ister kahvaltıda reçel, ister misafirlerinize ceviz ve tahinle sunabileceği tatlı olarak düşünebilirsiniz.

Malzemeler
1 kg soyulmuş bal kabağı
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
300 gr. kireç
3 litre su

Akşamdan kireci ve suyu büyük bir kabın içine koyup iyice karıştırın. Böylece sabaha kadar beklesin. Sabah, suyun dibine çökmüş olan kireç kalıntılarını kaldırmadan suyun üzerinde oluşmuş olan ince kireç tabakasını yavaşça alın.
Yine suyun dibini kaldırmamaya dikkat ederek, berrak olan suyu ayrı bir kaba aktarın.
Diğer tarafta kabakların yeşil, sert kısımlarını da ayırarak arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın, hazırladığınız kireçli ama berrak suya atın ve üzerlerine bir ağırlık koyun.
Böylece kabakları akşama kadar yani en az 12 saat kireçli suda bekletin.
Sürenin sonunda kabakları bol ve temiz suyla iyice yıkayıp bir kevgire alarak süzdürün.
Ayrı bir tencerede şeker ve suyla hazırladığınız şerbetin içine kabakları atın, kısık ateşte ara ara karıştırarak,    2 – 2,5 saat kaynatın ve kabakların şerbeti çekmesini sağlayın. Kabaklar şeffaflaşmaya başlayınca ocağın altını açın ve reçel kıvamına gelmesini sağlayın. Bu aşamada limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcakken kavanoza alın, soğumasını bekleyip kapağını kapatın.

Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder