Mevsimi geçmeden yapılması gereken kıtır kıtır yemeye doyamayacağınız, Bal kabağı reçeli...
Bunu ister kahvaltıda reçel, ister misafirlerinize
ceviz ve tahinle sunabileceği tatlı olarak düşünebilirsiniz.
Malzemeler
1 kg soyulmuş bal kabağı
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
300 gr. kireç
3 litre su
Akşamdan kireci ve suyu büyük bir kabın içine
koyup iyice karıştırın. Böylece sabaha kadar beklesin. Sabah, suyun dibine
çökmüş olan kireç kalıntılarını kaldırmadan suyun üzerinde oluşmuş olan ince
kireç tabakasını yavaşça alın.
Yine suyun dibini kaldırmamaya dikkat ederek,
berrak olan suyu ayrı bir kaba aktarın.
Diğer tarafta kabakların yeşil, sert kısımlarını
da ayırarak arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın, hazırladığınız kireçli ama
berrak suya atın ve üzerlerine bir ağırlık koyun.
Böylece kabakları akşama kadar yani en az 12 saat
kireçli suda bekletin.
Sürenin sonunda kabakları bol ve temiz suyla
iyice yıkayıp bir kevgire alarak süzdürün.
Ayrı bir tencerede şeker ve suyla hazırladığınız
şerbetin içine kabakları atın, kısık ateşte ara ara karıştırarak, 2 – 2,5 saat
kaynatın ve kabakların şerbeti çekmesini sağlayın. Kabaklar şeffaflaşmaya
başlayınca ocağın altını açın ve reçel kıvamına gelmesini sağlayın. Bu aşamada
limon tuzunu atın ve 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcakken kavanoza
alın, soğumasını bekleyip kapağını kapatın.
Afiyet Olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder