3 Mayıs 2016 Salı

Minik Sandviç Ekmeği

Herşey buzdolabındaki yaş mayanın son kullanma tarihi gelmeden kullanmak adına başladı.
Hani pastanelerde minik sandviç ekmekleri vardır ya; minik minik, yumuşacık ve mis kokulu. Yaptım olduJ hem de aynısı...
Artık, peynir ve domatesle sandviç mi yaparım, yoksa minik köfteli sandviç mi? Yok yok en iyisi ortadan ikiye kesip üzerine acuka sürerim, çayın yanında nefis olur.
Siz hangisini tercih ederdiniz?

Malzemeler
7 – 8 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
125 gr. Tereyağı
2 yumurta
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su

Üzerine
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Bir bardak ılık süt, bir bardak ılık suyu ve iki kaşık toz şekeri bir kaba alın ve içine koyduğunuz yaş mayayı iyice ezerek karıştırın.
Yoğurma kabına, 7 bardak unu eleyin, bir bardak unu gerekirse kullanmak üzere ayrı bir yerde tutun.
Yoğurma kabına elediğiniz una 1 tatlı kaşığı tuzu ilave edip karıştırın ve unun ortasını havuz gibi açın.
Mayalı süt-su karışımını havuzun ortasına dökün. Oda sıcaklığındaki iki yumurtayı ve oda sıcaklığındaki 125 gr. Tereyağı da ilave ederek yedire yedire karıştırın ve yoğurun.
Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yapmalısınız, ayırdığınız unu gerekirse kullanın.
İyice yoğurduğunuz hamuru, yoğurma kabında, üzerini streç filmle sararak ılık ortamda en az yarım saat mayalanması için dinlendirin.
Mayalanan hamuru tekrar yoğurup, bezelere ayırın ve ceviz büyüklüğünde minik toplar hazırlayıp pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Bu işlemleri yaparken, hamurunuz kurumasın diye üzerine nemli bir bez örtmelisiniz.  
Tepsi mayası için en az 15 dakika çok hafif ısıttığınız fırında mayalamaya bırakın ve mayalanma sonunda üzerlerine yumurta sarısını sıvı yağ ile karıştırak sürün. 180 derece fırında 20 dakika (üzerleri kızarıncaya kadar) pişirin. Fırından aldığınız tepsinin üzerine nemli bir bez örterek soğumasını bekleyin.
Arzu ettiğiniz gibi tüketin, tüketemediklerinizi derin dondurucuda ani durumlar için saklayabilirsiniz...

Afiyet Olsun!

2 yorum:

  1. güzel bir tarif olmuş..

    YanıtlaSil
  2. Her şekildede tüketilir ama benim aklıma acıka geldi. Eskiden kabul günlerinde mutlaka acıka yapardım. Acıkayı sürmek için de pastaneden bu sandviçlerden aldırırdım. Bulamayıp, ekmek dilimleri üzerine sürdüğüm de olmuştur. Ellerinize sağlık, çok da güzel olmuşlar...

    YanıtlaSil