28 Aralık 2011 Çarşamba

Kereviz

Bahçelerde kereviz. Biz kereviz yemeyiz...

Yemezseniz ağzınızın tadını bilmiyor, vücut sağlığınızı düşünmüyorsunuz demektir.
Sevgili eşim de kerevizi yeni keşfetti. Neden yemediğine kendisi de şaşırıyor.
Şimdiye kadar evde kimse yemiyor diye sadece kendim için senede bir-iki kere pişiriyordum. Ama artık sık sık yapıyorum.

A, B ve C vitamini, kalsiyum, demir, potasyum ve kireç içeren Kereviz, iç salgı bezlerini ve böbrek üstü bezlerini çalıştırıyor, sinir yorgunluğunu önlüyor. Kanı temizliyor, cildi güzelleştiriyor ve sivilcelerin geçmesini sağlıyor.
Karaciğer şişkinliğine, sarılığa iyi geliyor, böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürücü özelliği ile fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerdeki kum ve taşı döküyor, kalorisi çok düşük olduğu ve tatlı ihtiyacını engellediği için kilo vermeye yardımcı ve ayrıca özellikle erkeklerde cinsel gücü arttırıyor.
B vitamini, demir ve kireç yönünden zengin olarak kereviz yüksek tansiyon ve romatizmal hastalıklara iyi geliyor. Sinir sistemini güçlendiriyor, zihinsel yorgunluğu ve unutkanlığı gideriyor. Stresi azaltıyor, uykusuzluğa iyi geliyor ve baş ağrılarını engelliyor.

Kerevizi alırken don yememiş olmasına, yapraklarının sağlıklı, sağlam, körpe olmasına, sapının ezik, çürük olmamasına dikkat edin. Kerevizleri yıkamadan, plastik torbada iki haftaya kadar buzdolabında taze olarak koruyabilirsiniz.

Ve özellikle tavsiyem; yapraklarını sakın atmayın. Salatalarınıza, çorbalarınıza koyun.

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

Malzemeler
2 adet kereviz
1 adet havuç
1 adet patates
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1,5 limon (1 limon suyunu yıkama suyuna, ½ sini ise yemeğe koyacağız)
1 adet soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
1 adet küp şeker
Tuz

Kerevizleri soyun ve ortasını kabak oyacağı ile oyun. Kararmaması için önceden hazırladığınız limonlu suya atın.
Havuçların kabuklarını soyarak yıkayın ve kerevizin orta kısmına yerleştirin. Birer parmak kalınlığında halka halka kesin. Patatesi de soyup yıkayarak parmak parmak dilimleyin. Kalan havuç parçamızı da aynen dilimleyin.
Soğanı soyup, zeytinyağında hafifçe kavurun. Parmak şeklindeki patates ve havuçları da ekleyerek kavurmaya devam edin. Bir tatlı kaşığı unu bir bardak suda eritin.
Kereviz halkalarını da koyup, üzerini örtecek kadar unlu su, ½ limon suyu, kesme şeker, tuz ilave edip kerevizler ve patatesler pişene kadar kısık ateşte bırakın. Ateşten almadan hemen önce portakal suyunu dökün ve bir-iki taşım daha kaynatın.
Annem J zeytinyağlı yemekler kapağı kapalı olarak tenceresinde soğumalı derdi. Bu yüzden ben de soğuyuncaya kadar hiç açmam.
Servis tabağına alıp üzerine ince ince doğranmış kereviz yaprağı veya dereotu ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun arkadaşlar...

2 yorum:

  1. Tülin'cim portakallı kerevizi bilirim ama senin şekiller harika olmuş:)İlk kez gördüm. Çok şık duruyor, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Hem goze, hem damaga bayram ettirir bu kereviz.Ellerine saglik.

    Ayse

    YanıtlaSil