13 Ocak 2012 Cuma

Fasulye Piyazı

Biliyorsunuz kuru fasulye tam bir protein deposu. İçertiği hayvansal olmayan protein ve lifli yapısı ile kırmızı etten hiç bir farkı yok. Bu yüzden vejetaryenlar için de bir alternatif.
Kemik yapısını güçlendiriyor, sinirleri kuvvetlendiriyor. Yanlız dikkatli pişirilmezse vitamin ve mineral değerlerinde ciddi kayıplar oluyor.
En az 8 saat suda bekletilmesi, bekletildiği suyun dökülüp yeni suyla haşlanması ve haşlanırken de köpüğünün alınması gerekiyor. Böylece gaz yapmasını da önlemiş oluyoruz.

Köfte - piyaz...  Muhteşem ikili;


Malzemeler
2 su bardağı kuru fasulye
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
İnce kıyılmış maydanoz
İnce kıyılmış dereotu
1 adet kırmızı soğan
1 yemek kaşığı sumak
Zeytinyağ
Sirke
Nar ekşisi
Tuz
2 adet katı haşlanmış yumurta
zeytin

Kuru fasulyeleri akşamdan ıslatıp, haşlayın. Büyük bir kaseye alın. Havucu rendeleyin, kırmızı biberi ince ve küçük şeritler halinde doğrayın, ince kıyılmış maydanoz ve dereotu, piyazlık doğranmış kırmızı soğanı* da ekleyip, sumak, tuz, sirke, nar ekşisiyle hazırladığınız sosla karıştırın. Servis tabağına alıp dilimlenmiş yumurta ve zeytin ile süsleyin.

Afiyet olsun

*Eğer piyazı hemen servis etmeyecekseniz soğanı koymayın derim. Servis sırasında ekleyin.

Not:
-      Ben fasulye ve nohutu çokça ıslatıp, kullanacağım kadarını haşlıyorum. Kalanının ise suyunu süzüp, buzdolabı poşetine koyuyorum ve derin dondurucuya kaldırıyorum. Aniden birşey yapacağım zaman ıslatmak için beklememiş oluyorum.

2 yorum:

  1. Tülinciğim,ben piyaza havuç, kırmızı biber katmıyordum.senin tarifin çay davetlerindede ikram edilebilir gibi geldi bana.ellerine sağlık.deneneyelim bakalım.

    YanıtlaSil
  2. Çok yakışıyor. Dene istersen.

    YanıtlaSil