26 Ocak 2012 Perşembe

Karnıyarık

 
Zamanı olmamasına rağmen tezgahlarda tüm yaz sebzeleri var. Hem de makinadan çıkmış gibi hepsi aynı boy ve renkte ama lezzeti hiçte aynı değil.
Ben her sebzeyi mevsiminde yenmesi gerektiğini savunurum. Ama oğlumun kış sebzeleriyle arası pek yok. Arada bir değişiklik iyi geliyor. Bu yüzden ben yazın patlıcanın bol olduğu dönemlerde karnıyarık için hazırlayıp bir-iki pişirimlik derin dorundurucuya koymuştum.

Öncelikle bakalım patlıcanın faydaları nelermiş...
A vitamini ve fosfor içerir. Bol idrar söktürür, sinirleri yatıştırır. Kalorisi çok düşük olduğu için zayıflama diyetleri için ideal bir besindir. Tabii kızartmadan közleme şeklinde yenirse. Şeker hastaları rahatlıkla patlıcan yiyebilirler. Basura iyi gelir. Kansızlığı giderir.
Patlıcanın kesinlikle çiğ olarak yenmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü ancak pişirildiğinde parçalanarak kaybolan solanin adlı bir madde içeriyor.

Patlıcan alırken; parlak, pürüzsüz olmasına ve fazla sert olmamasına dikkat edin.
Çünkü sert olması çekirdekli olması demektir.
Ayrıca patlıcan acı bir besin olduğu için,tuzlu suda bekleterek acılığını gidermemiz gerekiyor.


Malzemeler
6 adet küçük boy patlıcan
6 adet sivri biber
Kızartmak için yağ
2 adet kuru soğan
250 gr. Kıyma
2-3 domates veya 1 kaşık salça
3-4 kaşık zeytinyağı
½ demet maydanoz
Tuz, Karabiber

Patlıcanları alaca soyun. Boydan boya bıçak alta geçmeyecek şekilde kesin.
Tuzlu suda yarım saat bekletip yıkayın ve kurulayarak yağda hafifçe kızartın.
Sivri biberlerin de içini temizleyip hafifçe yağda kızartın.
Patlıcanların yağını süzdürerek tepsiye yerleştirin. Ayrıca yağı bir tencereye alarak yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin.
Soyulup küp küp doğranmış domatesleri veya salçayı da ekleyerek çevirin.
Tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz ilave edip ocaktan alın.
Hazırladığınız içi kızarmış patlıcanların içine doldurun.
Üzerini kızarmış biber ve domates dilimleri ile süsleyin. Patlıcanların üzerine çıkmayacak kadar sıcak su koyup fırında veya ağır ateşte ocakta pişirin.
Yanında pilav ve cacık tavsiye olunur.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder