25 Ocak 2012 Çarşamba

Pazılı Tepsi Böreği

Pazı ıspanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir bitkidir. A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Ayrıca E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri içerir. İstah açıcıdır. Kansızlığı önler. Hazmı kolaylaştırır. Vücuda kuvvet verir.
Pazı alırken, demetlerin her zaman taze ve kıtır kıtır görünmesine, yapraklarda ve uçlarda kahverengi lekeler olmamasına dikkat etmelisiniz. Pazı çok dikkatli bir şekilde yıkanmalı, çünkü yaprak aralarında toprak bulunabilir.

Malzemeler
4 yufka
2 bağ pazı
150 gr. Beyaz peynir
3 yumurta
1,5 su bardağı süt
½ su bardağı zeytinyağ
Tuz, kırmızı biber
Çörekotu

Yumurtaları çukur bir kaba kırıp çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyip çırpmaya devam edin.
Pazıları yıkayıp, sap ve yaprak olarak ayırın. Börek için sadece yaprakları kullanacağız. Saplarını ise sakın atmayın. Soğanla kavurup hafif bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Yaprakları ince ince doğrayıp geniş ve çukur bir kaba alın. Üzerine arzu ettiğiniz miktarda tuz ve kırmızı biber ekleyerek elinizle ovuşturun. Beyaz peyniri de rendeleyerek pazı yapraklarına karıştırın.
Fırın tepsisini yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışa taşacak keşilde yerleştirin. Üzerini biraz sütlü karışımla ıslatıp ikinci kat yufkayı yayın. Üzerine pazılı harcı yerleştirip üçüncü yufkayı serin. Sütlü karışımla ıslatıp dördüncü yufkayı yayın. En altaki yufkanın tepsiden dışa taşan bölümlerini üzerine kapatıp sütlü karışımın tamamını dökerek çörekotunu serpin. (Pazı yapraklarımız çiğ olduğu için biraz kabarık gibi duracak. Merak etmeyin pişince normale dönecektir.) Vaktiniz varsa sütlü karışımı çekmesi için enaz yarım saat dinlendirin.
Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında altı üstü iyice kızarana kadar pirin.
Fırından çıktıktan sonra 10 dakika dinlendirip keserek servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder