Kayısı mineral, potasyum ve vitamin deposu. Lif yapısından ötürü sindirim sorunlarına iyi geliyor, stresi ve kansızlığı önlüyor. İçerdiği zengin A vitamini cilt bozuklukları tedavisinde etkili.
Gece körlüğünü önlüyor, bağışıklık sistemini koruyor. Yaşlanma etkilerini geciktiriyor.
Kuru kayısı alırken koyu renkli ve şekilsiz olanların, yani koruyucu madde içermeyenlerin tercih edilmesinde fayda var. Ben reçel yapacağım için aksine sarı sarı olanlardan aldım.
Bizim gibi çok reçel yiyorsanız ve kışın ortasında reçeliniz bitiyorsa kuru kayısıyla reçel yapmayı deneyin. Tazesini aratmıyor.
Malzemeler
½ kg kuru kayısı
1 kg toz şeker
1 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu
2 litre su
Kayısıları yıkayıp sularını süzdükten sonra bir tencereye alın ve bir gece bu şekilde bekletin. Suda bekleyen kayısılar şişecektir. Sabah kısık ateşte kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirin. Şekerini ekleyip kıvam alana kadar kısık ateşte kaynatın. Bu arada üzerinde oluşan köpükleri delikli kepçe ile alın. Limon suyunu ekleyip bir-iki taşım daha kaynatın. Temiz ve kuru kavanozlara doldurup ağzı açık olarak soğumaya bırakın.
Serin ve ışık görmeyen bir yerde saklayın.
Serin ve ışık görmeyen bir yerde saklayın.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder