3 Şubat 2012 Cuma

İrmik Helvası

Allah rahmet eylesin, anneciğim ne çok severdi helvayı...
Bir hastane dönüşümüzde, her zaman zorla birşeyler yedirmeye çalıştığımız anneciğim, bana “helva yapar mısın?” dediği zaman çok sevinmiştim.
Bu akşam iş dönüşü hem Mevlüt Kandili hem de anneciğim için yaptım irmik helvasını O’na ve tüm ölmüşlere dualar ederek.
Nur içinde yat Neriman’cım...
Kandiliniz mübarek olsun!


Malzemeler
2 su bardağı irmik
150 gr tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
2 su bardağı + 2 çorba kaşığı toz şeker
1 avuç dolmalık fıstık

Bir kaba, iki su bardağı şekeri, 1.5 bardak sütü ve kaynamış 1,5 bardak suyu (süt kullanmak istemiyorsanız 3 bardak su) koyup şeker eriyinceye kadar karıştırın.

Fıstıkları sıvı yağda rengi dönene kadar kavurun. Tereyağı ve irmiği tencereye koyun. Çok kısık ateşte, yaklaşık 45-50 dakika boyunca karıştıra karıştıra irmiklerin rengi istediğiniz kıvama gelinceye kavurup şekerli su/süt karışımını ekleyin ve kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
Helva kaynamaya başladığında tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekmesi için bekleyin.
Suyunu çeken helvayı ocaktan alıp 1 çorba kaşığı toz şekeri üzerine serpin ve karıştırın. Bir süre dinlendikten sonra, servis tabağına alıp üzerini tarçınla süsleyip ikram edin.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder