13 Şubat 2012 Pazartesi

Zencefilli Çay

Hafta sonu fena şifayı kapmış bir şekilde kendimi Pelikan Eczanesine attım.
Eczaneyi bizim taraflarda oturanlar bilir.
Ben alışverişimi yaparken, güler yüzlü bir hanım, küçük ve şık bardaklar içinde kırmızı sıcak çay bulunan tepsisiyle yanıma gelip “buyrun” dedi.
Gerçi yanlış hatırlamıyorsam bir kaç kez daha rastlamıştım ben bu ikrama.
Ama hastayım ya, ilgimi şimdi daha çok çekti.
İçimi gerçekten çok güzel, mis kokulu ve ferahlatan ve faydaları saymakla bitmeyen bu çayı aslında herkes biliyordur, lohusa şerbeti ama bunun içinde bir de zencefil var.
Ben de denedim...

Öncelikle faydaları neler isterseniz onlara bir göz atalım:

·      Karanfilin Faydaları: Antiseptiktir; Mikropları öldürür. Diş ağrılarını kesmeye yardımcı olur.
Ağız kokusunu giderir. Bu nedenle sarımsak, soğan ve sigara kokularını bastırmakta etkilidir.
Gaz söktürücüdür. Uyarıcıdır. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Kalbi ve hafızayı kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Baharat olarak iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mideye ve göğse kuvvet verir. Karanfil çiçekleri balgam söktürücüdür. Öksürüğü keser. Mide bulantısını ve kusmayı önler, ateşi düşürür. İshali keser.
·      Tarçının Faydaları: Tarçın ferahlık verir ve iştah açar. El ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler. Mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Gaz söktürücüdür. Kötü kokuları, öksürüğü ve ishali keser. Vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır.
Kan Şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır.
·      Zencefilin Faydaları: İştah açar. Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür. Vücudu terletir. İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı oldukça faydalıdır. Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır. Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler. Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır. Mikrop öldürücüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur. Bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser.


Malzemeler
100 gr lohusa şekeri
1/2 çay bardağı toz şeker
10 adet karanfil
1 adet kabuk tarçın
5 adet kök zencefil
1 litre su

Bütün malzemeleri bir tencereye koyarak kısık ateşte 1 saat kadar kaynatın.
Süzüp buzdolabında saklayın. İçerken arzu ederseniz sulandırabilirsiniz. 
Bol şifalar olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder