28 Şubat 2012 Salı

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Ne zaman zeytinyağlı yaprak sarması yapsam, rahmetli anneannemin sözleri gelir aklıma. "Sarma, kalem gibi ince uzun olmalı" derdi. Bilmem ben başarabildim mi?
Nur içinde yat Zatiye Hanım.


Malzemeler
½ kg salamura asma yaprağı
1 çay bardağı zeytinyağı (içi hazırlarken kullanılacak)
½ çay bardağı zeytinyağı (sarmaları pişirirken kullanılacak)
5 adet kuru soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
½ demet maydanoz
1-1,5 tatlı kaşığı karabiler
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet kesme şeker
½  limonun suyu (içi hazırlarken kullanılacak)
½ limon suyu (sarmaları pişirirken kullanılacak)
1 çay bardağı kaynamış su (içi hazırlarken kullanılacak)
2 su bardağı kaynamış su (sarmaları pişirirken kullanılacak)
Kuru soğanları yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve dolmalık fıstık ile fıstıklar pembeleşene kadar kavurun.
Pirinçleri ayıklayıp yıkayın ve suyunu iyice süzdürüp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. ½ limon suyu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Ocağın altını kısın. Pirinçler suyu çekip, göz göz olmaya başladığı sırada sırasıyla kuru nane, karabiber, tarçın, kesme şeker, kuş üzümü, ince ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyu çekince ocağın altını kapatıp demlenmeye bırakın, soğutun.
Salamura asma yapraklarını ılık suyla 4-5 kez suyunu değiştirerek yıkayın ve suyunu iyice süzün. Yaprağın ortasına 1 tatlı kaşığı hazırladığınız içten koyun ve ince uzun sigara böreği gibi sarın.
Pişireceğiniz tencereye düzgün bir şekilde dizin. Üzerine ½ çay bardağı zeytinyağı ve ½ limon suyu gezdirin. (Ekşi olmasını istemiyorsanız limon suyu koymayabilirsiniz)
Sarmaların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. Tencereyi ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp pirinçler kıvama gelinceye kadar pişirmeye devam edin.
Ocağı kapattıktan sonra sarmaların üzerindeki tabağı alıp, tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. Daha sonra servis tabağına alın ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder