12 Nisan 2012 Perşembe

Kabak Dolması

Kabak. Ye de tadına bak...

B1 ve C vitaminleri, potasyum ve fosfor mineralleri ve lif açısından oldukça zengin bir besin olan kabak, idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Mide ve bağırsakları yumuşatır. Yüksek tansiyonu ve kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Kan yapar, zihni açar.

Kabak alırken, kabuklarının incecik, parlak ve canlı olmasına dikkat edin. Çok sert, rengi solmuş, çok büyük ve suyu çekilmiş kabakları almayın.

Malzemeler
1 kg kabak (tahminen 5 adet)
200 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
½ demet maydanoz
½ demet dereotu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates/biber salçası (dolma içini hazırlarken)
1 tatlı kaşığı salça (pişerken üzerine koymak için)
1 adet domates

Kabakları yıkayıp arzu ettiğiniz şekilde soyun (ben kabak oyacağının yanı ile yapıyorum). Kabaklarınız büyükse tam ortadan ikiye bölün ve içini kabak oyacağı ile oyun. (Kabak içlerini sakın atmayın! yarın mücver yapalım).

Dolma içi için; soğanları yemeklik doğrayın. Sarımsakları soyup ince ince kıyın. Pirinçleri ayıklayıp yıkayın. Maydanoz ve Dereotunu ince ince kıyın. Salça, karabiber, tuz, zeytinyağı ve kıymayı da ilave ederek iyice yoğurun.
Hazırladığınız içi, üzerlerinde yarım santimlik boşluk kalacak şekilde kabaklara doldurun.
Üzerlerine domatesin kabuklu bölümünden kestiğiniz domates dilimleri ile kapak yapın.
Kabakları tencereye dik olarak ve aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin.
Bir tatlı kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip dolmaların üzerine gezdirin.
Dolmaların yarısını geçmeyecek şekilde kaynamış su ilave edip kısık ateşte, pirinçler ve kabaklar pişene kadar tahminen yarım saat kadar pişirin.
Yanında sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurt ile servis yapın.
Afiyet Olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder