10 Nisan 2012 Salı

Taze Sarımsaklı Zeytinyağlı Enginar

Müjde! Enginar mevsimi geldi...

Faydaları saymakla bitmiyor. Yüksek oranda magnezyum, demir ve C vitamini bulunuyor. Üstelik kandaki üre, kolesterol ve şeker miktarını azalttığı için rejim yapanlar için süper bir sebze.
Daha daha sinirleri güçlendiriyor, vücuda dinçlik verip ruhi ve bedeni bitkinliği ortadan kaldırıyor, sindirimi kolaylaştırıyor, kolesterolü düşürüyor. Karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlıyor, böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı oluyor, ishali kesiyor.

Her derde deva olan enginarı alırken küçük boylarını tercih edin, büyükleri kılçıklı olabiliyor.
Eğer temizlenmiş enginar almayı tercih ediyorsanız, vitamin ve minerallerini kaybetmemesi için hemen tüketmelisiniz.  Pişirirken kararmasını önlemek için ise, ayıkladıktan sonra içini ve dışını limonla ovmak gerekiyor.

Pişmeden önce su dolu bir kabın içine koyacağınız suya, iki kaşık un ve bir limon sıkarak enginarları bu suda bekletirseniz kararmalarını önlemiş olursunuz.
Enginarın pişip pişmediğini anlamak için çatal testi yapın. Çatal kolayca batıyorsa enginarınız pişmiş demektir.

Malzemeler
4 adet temizlenmiş enginar
1 demet taze sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
1 limonun suyu
½ çay bardağı su
1 tatlı kaşığı un
1 adet kesme şeker
Tuz
½ demet dereotu

Hazırlık aşamasında temizlenmiş ve yıkanmış enginarları kararmaması için limonlu suda bekletin.
Taze sarımsakları iri iri doğrayın, zeytinyağında hafifçe kavurun.  Suyunun hafif kıvamlı olması için bir tatlı kaşığı unu ekleyip karıştırın. Şekerini, tuzunu, limon suyunu ve suyu ekleyip enginarları sarımsakların üzerine dizip tencerenin* kapağını kapatın. Kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Kapağı kapalı olarak ılınan enginarları servis tabağına alın, sarımsakları çanakların içine yerleştirip bol dereotu serpin.
Afiyet Olsun!

*Düdüklü tencere kullanıyorsanız 5 dakika pişmesi için yeterlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder