8 Temmuz 2012 Pazar

Çilek Reçeli


Malzemeler
1 kg Çilek
1 kg Çilek
1 adet limonun suyu veya 1 çay kaşığı limon tuzu

Reçel için küçük, olgun, tatlı ve kokulu çilekleri tercih edin.
Çilekleri birkaç su yıkadıktan sonra saplarını temizleyin ve tekrar yıkayıp süzgeçe alın.
İyice süzülen çilekleri bir kat çilek, bir kat şeker şeklinde tencereye koyun ve kapağını kapatarak bir gece buzdolabında bekletin.
Ertesi gün, hiç su eklemeden ocağa koyun ve orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğuncada karıştırmadan pişirmeye devam edin. Üzerinde oluşan köpükleri sürekli alın, yoksa reçelinizin rengi mat olur. Kaynamaya başladıktan sonra 35-40 dakika kısık ateşte kaynatmanız yeterli olacaktır.
Yine de kıvamını kontrol etmek isterseniz, daha önceden buzdolabına koyup soğuttuğunuz çay tabağına bir tatlı kaşığı reçelin suyundan koyup, tabağı sağa sola doğru eğin. Eğer reçel yavaş yavaş akıyorsa kıvama gelmiş demektir.
Limon suyunu veya limon tuzunu ekleyip, bir iki taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak temiz ve kuru kavanozlara boşaltın. Üzerinde oluşan köpük ve hava kabarcıklarını alın. Eğer hemen tüketecekseniz, reçel soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatıp buzdolabına kaldırın. Hemen tüketmeyecek kış için hazırladıysanız, reçelinizi kavanozlara koyup hemen kapağını sıkıca kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde soğutun ve kaldırın.
Afiyet Olsun!

Aklınızda bulunsun:
Çilekleri önce yıkayıp sonra saplarını temizleyin. Çünkü çilek içine su çeker.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder