Rahmetli annem Çerkez. Ve biliyorsunuz Çerkez kızları güzelliği ile ünlüdür. Annem de öyle, hatta en
güzeli. Bütün anneler güzeldir zaten.
Dedem Kafkasya’dan geliyor
Balıkesir’e yerleşiyor ve kendisi gibi Çerkez olan anneannem ile evleniyor, hatta kaçıyorlar. Beş
çocukları oluyor.
En büyükleri annem, Ankara’lı
olan babam ile, ikinci çocuk teyzem Çankırı’lı olan eniştem ile evlenip Çankırı'ya gelin gidiyor. Üçüncü çocuk
olan dayım, çerkez bir hanım, dört numara arap bir hanım ve beş numara ise Arnavut
bir hanımla evleniyor.
Yengelerimin hepsi dünya
tatlısı... Yaptıkları yemekler ise parmaklarınızı yedirtecek cinsten.
Böylece Çerkez ve Arnavut
mutfağından çok çok lezzetli örnekleri yengelerimin ellerinden tatma fırsatı
yakaladım.
Sizlere de zaman zaman
onların ağzından örnekler vermeyi
planlıyorum.
Çerkez yemekleri çok güzeller
ancak ben hiç yapmadım, bilmiyorum ama
buldum mu hiç kaçırmam bir güzel yerim.
Şimdiye kadar anneannem, annem ve
yengemin ellerinden yediğim güzel çerkez yemeklerini öğrenmek ve sizlerle
paylaşmak istiyorum. Bu güzel yemeklerin herkez tarafından tadılması ve
tanınmasını çok önemsiyorum.
Biz kuzenler zaten sık sık
toplanıyoruz. Bu toplantılarda da mutlaka bir çerkez yemeği yapalım, öğrenelim
paylaşalım dedik. Bu durumda büyük iş sevgili İnci’ye düşüyor.
Çünkü İnci tam
bir çerkez kızı. Çerkez kültürüyle büyümüş, büyüklerin ağzından hikayelerini dinlemiş, yemeklerini onlardan öğrenmiş, yapmış. Biz de ondan
öğreneceğiz.
İlk toplantımızda İnci bize “Çerkez Tavuğu “ yaptı. Kızı Yeşim ise
benim için fotoğraflar çekti. Ben hazıra kondum yine. İnci ve Yeşim’e çok çok
teşekkürlerJ
Bundan sonraki toplantı
bende. Bakalım ne yapacağız!
Çerkez
Tavuğu
Malzemeler
1 adet büyük boy bütün tavuk
1 adet soğan
1 adet patates
4-5 adet kurutulmuş kırmızı
biber veya 2 tatlı kaşığı pul biber
½ kg ceviz içi
4-5 diş sarımsak
4-5 dilim bayat ekmek içi
6-7 su bardağı ılık tavuk
suyu
1-2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kişniş (arzu
ederseniz)
3-4 yemek kaşığı cevizin yağı
(üzeri için)
Tavuğu temizleyip yıkayın. Kabukları soyulmuş bir adet soğan ve bir adet patatesle birlikte tencereye alın ve üzerini tam kapatacak kadar su koyup haşlayın.
Bayat ekmekleri tavuk suyuyla
ıslatıp, kişniş, dövülmüş sarımsakla ve biberli ceviz içiyle karıştırın.
Karışım çok koyu olursa tavuk suyuyla boza kıvamına gelene kadar inceltin ve tavuk etleriyle karıştırıp servis tabağına alın. Üzerini ceviz yağı ve bütün cevizlerle süsleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun!
Merhaba, çerkez tavuğunu en son çerkez olan bir komşumuzda yedik ama yalancısıymış :)) Zeytinyağ kullanmış. Belli ki sizin ki asıl tarif. Teşekkürler. Kolay gelsin :)
YanıtlaSil