4 Ekim 2012 Perşembe

Çerkez Tavuğu

Anne tarafım değişik kültürlerin birleşmesinden meydana gelmiş.
Rahmetli annem Çerkez. Ve biliyorsunuz Çerkez kızları güzelliği ile ünlüdür. Annem de öyle, hatta en güzeli. Bütün anneler güzeldir zaten.
Dedem Kafkasya’dan geliyor Balıkesir’e yerleşiyor ve kendisi gibi Çerkez olan anneannem ile evleniyor, hatta kaçıyorlar. Beş çocukları oluyor.
En büyükleri annem, Ankara’lı olan babam ile, ikinci çocuk teyzem Çankırı’lı olan eniştem ile evlenip Çankırı'ya gelin gidiyor. Üçüncü çocuk olan dayım, çerkez bir hanım, dört numara arap bir hanım ve beş numara ise Arnavut bir hanımla evleniyor.
Yengelerimin hepsi dünya tatlısı... Yaptıkları yemekler ise parmaklarınızı yedirtecek cinsten.
Böylece Çerkez ve Arnavut mutfağından çok çok lezzetli örnekleri yengelerimin ellerinden tatma fırsatı yakaladım.
Sizlere de zaman zaman onların ağzından  örnekler vermeyi planlıyorum.

Çerkez yemekleri çok güzeller ancak ben hiç yapmadım, bilmiyorum  ama buldum mu hiç kaçırmam bir güzel yerim. 
Şimdiye kadar anneannem, annem ve yengemin ellerinden yediğim güzel çerkez yemeklerini öğrenmek ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu güzel yemeklerin herkez tarafından tadılması ve tanınmasını çok önemsiyorum.
Biz kuzenler zaten sık sık toplanıyoruz. Bu toplantılarda da mutlaka bir çerkez yemeği yapalım, öğrenelim paylaşalım dedik. Bu durumda büyük iş sevgili İnci’ye düşüyor. 
Çünkü İnci tam bir çerkez kızı. Çerkez kültürüyle büyümüş, büyüklerin ağzından hikayelerini dinlemiş, yemeklerini onlardan öğrenmiş, yapmış. Biz de ondan öğreneceğiz. 
İlk toplantımızda İnci bize “Çerkez Tavuğu “ yaptı. Kızı Yeşim ise benim için fotoğraflar çekti. Ben hazıra kondum yine. İnci ve Yeşim’e çok çok teşekkürlerJ
Bundan sonraki toplantı bende. Bakalım ne yapacağız!

Çerkez Tavuğu

Malzemeler
1 adet büyük boy bütün tavuk
1 adet soğan
1 adet patates
4-5 adet kurutulmuş kırmızı biber veya 2 tatlı kaşığı pul biber
½ kg ceviz içi
4-5 diş sarımsak
4-5 dilim bayat ekmek içi
6-7 su bardağı ılık tavuk suyu
1-2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kişniş (arzu ederseniz)
3-4 yemek kaşığı cevizin yağı (üzeri için)

Tavuğu temizleyip yıkayın. Kabukları soyulmuş bir adet soğan ve bir adet patatesle birlikte tencereye alın ve üzerini tam kapatacak kadar su koyup haşlayın. 





Tavuk suyunu kullanmak üzere ayrı bir yere süzün. Tavuk etlerini ise ayrı bir yerde didikleyin. 







Ceviz ve kırmızı biberi robotta çekin ve bir tülbente alıp 3-4 yemek kaşığı kadar yağını sıkın. Üzerini süslemek için gereken ceviz yağını ayrı bir kapta tutun.  






Bayat ekmekleri tavuk suyuyla ıslatıp, kişniş, dövülmüş sarımsakla ve biberli ceviz içiyle karıştırın. 








Karışım çok koyu olursa tavuk suyuyla boza kıvamına gelene kadar inceltin ve tavuk etleriyle karıştırıp servis tabağına alın. Üzerini ceviz yağı ve bütün cevizlerle süsleyerek servis yapın.

Afiyet Olsun!

1 yorum:

  1. Merhaba, çerkez tavuğunu en son çerkez olan bir komşumuzda yedik ama yalancısıymış :)) Zeytinyağ kullanmış. Belli ki sizin ki asıl tarif. Teşekkürler. Kolay gelsin :)

    YanıtlaSil