30 Ocak 2013 Çarşamba

Kabak Tatlısı


Bal kabağı

Tam bir beta-karoten kaynağı olan bal kabağı ayrıca vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bol miktarda potasyum içerir, iyi bir lif kaynağıdır. Hazımsızlığa iyi gelir ve metabolizmayı hızlandırır.

Bal kabağının alzheimer, erken yaşlanma ve kansere karşı koruyucu olan en güçlü antioksidanların birçoğunu içerdiği söyleniyor.
Kolay sindirilebilme özelliğiyle mide ve bağırsaklar için de birçok faydası var.

Bal kabağı alırken önceden soyulmuş olanları almamanızı tavsiye ediyorum. 
Kabuk renginin soluk olmayıp, parlak ve sert, içinin ise koyu turuncu renkte olmasına dikkat edin. Koyu turuncu kabaklar daha tatlıdır ve daha çabuk pişerler.

Ayrıca kabağın çekirdekleri de birer mineral kaynağıdır. B vitamini ve kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için önemli olan K vitamini içerir.
Kabak çekirdeğinin kemik yoğunluğunu arttırdığı söylendiği gibi, aç karnına yendiği zaman bağırsak kurtlarının düşürülmesine yardımcı olur.

Malzemeler
1 kg soyulmuş kabak
2 su bardağı toz şeker
1 bardak iri kıyılmış ceviz

Akşamdan, soyulmuş kabaklarınızı arzu ettiğiniz büyüklükte dilimleyip,  geniş bir tencereye bir kat kabak bir kat toz şeker şeklinde yerleştirin.
Tencerenin kapağını kapatıp suyunu salması için oda sıcaklığında bekletin.
Ertesi gün tencereyi kısık ocağa alarak kısık ateşte yaklaşık 2-2,5 saat boyunca pişirin. Ocaktan aldıktan sonra tencerenin kapağı kapalı olarak soğumasını bekleyin.
Soğuduktan sonra servis tabağına alıp, üzerine suyunu gezdirin. Ceviz serperek ikram edin.
Afiyet Olsun!

Aklınızda bulunsun: Geceden şekere yatıracak kadar vaktiniz yok, hemen yapmanız gerekiyorsa, tabii ki böyle de yapabilirsiniz.
Kabaklarınızı aynı şekilde tencereye yerleştirin üzerine şekeri ilave edin ama dikkat! Şeker tencerenin dibine gelip yanmasın. Çok kısık ateşe koyun. Kabakların su salmaya başladığını ve üstteki şekerleri erittiğini göreceksiniz. Ağır ağır ve uzun uzun pişsin. Nefis olacaktırJ

1 yorum:

  1. Belli ki kabak seçiminiz başarılı. Ancak, bu o kadar kolay değil. Bazen kabak saldığı suyu çekmiyor. Buruşuk mat bir şekil alıyor. Böylesi başıma geldi. Satıcıya güvenmek yanıltıyor. Kimseye güven yok :)) Sevgiler...

    YanıtlaSil