1 Temmuz 2013 Pazartesi

Kerebiç


Mersin yöresinde ait bir tatlıdır Kerebiç.
Çöven kökünün ıslatılıp, kaynatılmasıyla elde edilen beyaz köpüğün şekerle çırpılarak yapılan beyaz bir köpükle birlikte yenir.
Bu arada çöven otunun enerji verici, göğsü yumuşatıcı, balgam söktürücü, terletici ve ateş düşürücü etkisinden ve egzama ve uyuz gibi cilt hastalıklarına da faydaları olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Benim yediğim Kerebiç’in köpüğü yoktu, ama böyle de çok güzeldi.

Şöyle bir araştırma yaptığımda bazı tariflerde irmik kullanıldığını gördüm. Bir de öyle deneyeceğim.

Kerebiç’in kalıbına gelince; tahta veya plastik çeşitleri var. Yöresel ürünler veya pasta malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.

Malzemeler
250 gr margarin (oda ısısında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 su bardağı un

İçi
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
2 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı pudra şekeri

Üzeri için
Pudra şekeri

Tüm malzemeyi karıştırıp, ele yapışmayan bir hamur yapın. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içli köfte yapar gibi içini oyup karıştırdığınız iç malzemesinden koyarak kapatın. Yaptığınız bu kurabiyeleri kerebiç kalıba koyarak bastırın. Kalıptan çıkardığınız kerebiçleri hafifçe yağladığınız fırın tepsisine dizin.
150 derece fırında kurabiyeleri kızartmadan pişirin. Fırından aldığınız kurabiyeleri hafifçe soğutun ve üzerini kaplayacak şekilde pudra şekeri serpin.

Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder