7 Kasım 2013 Perşembe

Kıymalı Top Börek


Malzemeler
6 adet yufka
2 kutu krema

Üzeri için
1 kase soğuk su
2 yumurta
1 su bardağı galeta unu

İçi için:
½ kg kıyma
1 adet kuru soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
1 adet kapya biber
2 adet domates
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
½ demet maydanoz
Karabiber
Tuz

Öncelikle böreğin içini hazırlayalım; Yemeklik doğradığınız soğanı ½ çay bardağı zeytinyağı ile hafifçe kavurun. Kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. Küp küp doğradığınız kapya biberleri ve kabuğunu soyarak doğradığınız domatesleri ilave edip suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra salçayı tuzunu ve karabiberini ilave ederek bir iki dakika sonra ocaktan alın. Ayıklayıp yıkadığınız ve ince ince kıydığınız maydanozları da ekledikten sonra soğumasını bekleyin.

Tezgaha serdiğiniz yufkaya fırça yardımıyla krema sürüp yufkayı ikiye katlayın. Yarım daire şeklini alan yufkanın bu yüzüne de krema sürüp dörde bölün. Elde ettiğiniz üçgen şeklindeki kremalı yufka parçalarının geniş olan kısmına hazırladığınız iç malzemesinden bir kaşık koyarak sarın ve top şeklini alması için avucunuzun içinde sıkın. Yufkaların hepsini bu şekilde hazırlayıp buzdolabında birkaç saat dinlendirin.
Pişireceğiniz zaman sırasıyla bir kase soğuk su, ayrı bir kasede çırpılmış iki yumurta ve yine ayrı bir tabakta galeta ununu tezgaha hazırlayın. Top börekleri önce suya batırıp hafifçe sıkın, çırpılmış yumurtaya batırıp çıkartın ve son olarak galeta ununa buladığınız börekleri yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun!

Not: Bu defa kıymalı yaptım. Ama böreği daha önce ıspanaklı olarak da denemiştim. Ayrıca yufkaya sürülen krema yerine yağ-su veya yağ-süt karışımı sürerekte yapabilirsiniz. Hepsi güzel oluyor, tercih sizin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder