4 Ocak 2016 Pazartesi

Trileçe

*Ölçümüz, herkesin evinde bulunduğunu tahmin ettiğim büyük dikdörtgen borcam içindir. Kare borcam için lütfen ölçüyü yarıya indirin.

*Ben bu defa hazır meyveli sos kullandım. Çünkü gelecek konuklarım arasında karamel sos sevmeyenler vardı. Ama biliyorsunuz ki Trileçe’nin aslı karamel sosla ikram edilir. Bu yüzden Karamel sos tarifini de vereceğim.
 

Malzemeler
Pandispanya için
6 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 kaşık zeytinyağı (kabı yağlamak için)

Şerbet için:
5 su bardağı süt
2 kutu krema

Önce sütlü şerbetini hazırlayalım; soğuk süt ve kremayı bir tencerede karıştırıp ocağa alın. Ara ara karıştırarak kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra ılınması için bir kenarda bekletin.

Pandispanya için ise; yumurtaların akı ve sarısını ayırın.  Aklarını çırpma kabınıza alın ve bir bardak şekerinizi de ekleyerek mikserle krema halini alana kadar karıştırın. Öyle ki, kabı ters çevirdiğinizde karışım akmamalı.
Krema haline gelen karışıma yumurta sarılarını teker teker ekeyip mikserle karıştırmaya devam edin. Bir bardak un, kabartma tozu ve vanilyayı da eleyerek karışıma ekleyin, ancak bu aşamada mikser kullanmayın bir spatula yardımı ile alttan üste doğru havalandırarak karıştırın ve zeytinyağı ile yağladığınız borcama dökün.
160 derecede önceden ısıttığınız fırında 45 dakika pişirin.
Fırından çıktıktan sonra ılınmasını bekleyin. Ilınan pandispanyanızın üzerinde kürdanla delikler açın ve Ilık süt şerbetinizi kepçe kepçe pandispanyanın üzerine dökün.  Soğuyuncaya kadar bekledikten sonra üzerine arzu ettiğiniz sosu dökerek buzdolabına kaldırın. (İsterseniz sosunu servis sırasında dilimlerin üzerine dökebilirsiniz)
Afiyet Olsun!

Karamel Sos

Malzemeler
1 su bardağı toz şeker
1 paket krema
2 yemek kaşığı tereyağı
Sos tencerenize şekeri koyun ve ocağı açın. Şeker yanlardan hafifçe eriyemeye başlayınca çırpma teli ile yavaş yavaş karıştırın. Tamamen karışıp rengi istediğiniz koyuluğa gelince tereyağı koyun, hızlıca karıştırıp erimesini sağlayın. Ocaktan alıp kremayı ekleyin ve hızlı hızlı karıştırarak kremayı yedirin.
Karamel kremanızı buzdolabında üç hafta saklayabilirsiniz.

1 yorum: