Yaaa olmadı söyleyemiyorum. Çerkezce bilenler şöyle
gırtlaktan gelen “a” ile “e” arası birses çıkararak söylüyor. Mataz.
Mataz, değişik isimlerle de söyleniyor. Psı haluj diyen
de var. Psı, çerkezce su demek.
Psı haluj ise bunun suda yapılanı anlamında.
Haluj suda haşlanmayıp çiğ börek gibi yağda kızartılan
şekli. Bir de Psi Halve var.
O da içine helva konulanı ve başında psi olduğuna
göre, suda haşlananı. Bakın ben de çözdüm çerkezceyi. Psı Halve, tatlı
niyetine...
Neyse gelelim bizim Mataz’a. Sevgili İnci bize şipşak
iki çeşit Mataz yaptı.
Peynirli ve Patatesli. Çabucak hamuru yoğurdu, açtı,
kesti, kapattı, haşladı ve sosladı.
Biz de sanki biraz yardım edermiş gibi yaptık. Ama bir
güzel yedik...
Bu arada Armağan’a şaka yapmayı da ihmal etmedik. Mataz’ının içine bir tane nohut koyduk. Tesadüfen Armağan bulmuş gibi yaptık. Rahmetli anneannem yapardı.
Onca Mataz’dan sadece bir tanesinin içine nohut veya mısır tanesi koyar, kime denk gelirse, kısmeti açılacağını, kısa zamanda evleneceğini söylerdi. Neden olmasın... Hayat bu.
Bu arada Armağan’a şaka yapmayı da ihmal etmedik. Mataz’ının içine bir tane nohut koyduk. Tesadüfen Armağan bulmuş gibi yaptık. Rahmetli anneannem yapardı.
Onca Mataz’dan sadece bir tanesinin içine nohut veya mısır tanesi koyar, kime denk gelirse, kısmeti açılacağını, kısa zamanda evleneceğini söylerdi. Neden olmasın... Hayat bu.
Gerçekten çok güzeldi. İtalyanların Ravioli’sine benziyor
diyebilirim. Ellerine sağlık İnci’cim...
Malzemeler
Hamur
için:
3 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kadar ılık su
İçi
için:
5-6 adet patates
1 adet orta boy soğan
Kırmızı pul biber
Karabiber
Tuz
Lor
Kırmızı pul biber
Nane
Sosu
için:
3-4 yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı pul biber
Yoğurt
Sarımsak
Patatesleri haşlayıp püre
haline getirin. Soğanı doğrayıp zeytinyağında çevirin ve patateslerle
karıştırın. Kısık ateşte birkaç dakika daha kavurup karabiber, kırmızı biber ve
tuzunu ayarlayıp ocaktan alın. Bir keknarda soğumasını bekleyin.
Peynirli iç için ise; lor
peynirin içine arzu ettiğiniz miktarda kırmızı pul biber ve nane ekleyip
karıştırın.
Hamur yoğurma kabına un ve
tuzu koyup karıştırın. Suyu azar azar ilave edip sert bir hamur yapın. Üzerine
nemli bez örterek 20 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenen hamuru bezelere
ayırıp, merdane ile açın ve çaydanlık kabağı ile kesin.
İçlerine hazırladığınız iç malzemelerinden bolca koyarak hamurun kenarlarını sıkıca kapatın.
Yemek saatinize yakın, önce
peynirli, daha sonra patatesli matazları derin bir tencerede çok sıkışık
olmayacak şekilde parça parça fokur fokur kaynayan suda 7-10 dakika kadar
haşlayıp kevgirle süzerek servis tabağına çıkarın. Hazırladığınız matazlar
bitinceye kadar haşlama işine devam edin.
İçlerine hazırladığınız iç malzemelerinden bolca koyarak hamurun kenarlarını sıkıca kapatın.
Ayrı bir yerde tereyağını eritip kırmızı biberle karıştırın. Servis tabaklarındaki matazların üzerine döküp servis yapın. Arzu ederseniz yerken üzerine sarımsaklı yoğurt koyabilirsiniz ya da böylece yiyebilirsiniz. Her ikisi de harika...
Ben hamur işlerine bayılırım ,buda güzel bir tarifmiş,not alındı.Sevgiler...
YanıtlaSilYapanın ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun:) Belki bizde yaparız, belli mi olur...
YanıtlaSil