22 Ekim 2012 Pazartesi

Mataz


Bu hafta bendeydik ve İnci bize Mataz yaptı. Mataz... ma-taz... Olmadı Metaz...
Yaaa olmadı söyleyemiyorum. Çerkezce bilenler şöyle gırtlaktan gelen “a” ile “e” arası birses çıkararak söylüyor. Mataz.

Mataz, değişik isimlerle de söyleniyor. Psı haluj diyen de var. Psı, çerkezce su demek. 
Psı haluj ise bunun suda yapılanı anlamında.
Haluj suda haşlanmayıp çiğ börek gibi yağda kızartılan şekli. Bir de Psi Halve var.
O da içine helva konulanı ve başında psi olduğuna göre, suda haşlananı. Bakın ben de çözdüm çerkezceyi. Psı Halve, tatlı niyetine...

Neyse gelelim bizim Mataz’a. Sevgili İnci bize şipşak iki çeşit Mataz yaptı.
Peynirli ve Patatesli. Çabucak hamuru yoğurdu, açtı, kesti, kapattı, haşladı ve sosladı.
Biz de sanki biraz yardım edermiş gibi yaptık. Ama bir güzel yedik... 
Bu arada Armağan’a şaka yapmayı da ihmal etmedik. Mataz’ının içine bir tane nohut koyduk. Tesadüfen Armağan bulmuş gibi yaptık. Rahmetli anneannem yapardı. 
Onca Mataz’dan sadece bir tanesinin içine nohut veya mısır tanesi koyar, kime denk gelirse, kısmeti açılacağını, kısa zamanda evleneceğini söylerdi. Neden olmasın... Hayat bu.  
Gerçekten çok güzeldi. İtalyanların Ravioli’sine benziyor diyebilirim. Ellerine sağlık İnci’cim...

Malzemeler
Hamur için:
3 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı kadar ılık su

İçi için:
5-6 adet patates
1 adet orta boy soğan
Kırmızı pul biber
Karabiber
Tuz

Lor
Kırmızı pul biber
Nane

Sosu için:
3-4 yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı pul biber
Yoğurt
Sarımsak

Patatesleri haşlayıp püre haline getirin. Soğanı doğrayıp zeytinyağında çevirin ve patateslerle karıştırın. Kısık ateşte birkaç dakika daha kavurup karabiber, kırmızı biber ve tuzunu ayarlayıp ocaktan alın. Bir keknarda soğumasını bekleyin.

Peynirli iç için ise; lor peynirin içine arzu ettiğiniz miktarda kırmızı pul biber ve nane ekleyip karıştırın.

Hamur yoğurma kabına un ve tuzu koyup karıştırın. Suyu azar azar ilave edip sert bir hamur yapın. Üzerine nemli bez örterek 20 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenen hamuru bezelere ayırıp, merdane ile açın ve çaydanlık kabağı ile kesin. 
İçlerine hazırladığınız iç malzemelerinden bolca koyarak hamurun kenarlarını sıkıca kapatın.



Yemek saatinize yakın, önce peynirli, daha sonra patatesli matazları derin bir tencerede çok sıkışık olmayacak şekilde parça parça fokur fokur kaynayan suda 7-10 dakika kadar haşlayıp kevgirle süzerek servis tabağına çıkarın. Hazırladığınız matazlar bitinceye kadar haşlama işine devam edin.

Ayrı bir yerde tereyağını eritip kırmızı biberle karıştırın. Servis tabaklarındaki matazların üzerine döküp servis yapın. Arzu ederseniz yerken üzerine sarımsaklı yoğurt koyabilirsiniz ya da böylece yiyebilirsiniz. Her ikisi de harika...
Afiyet Olsun.

2 yorum:

  1. Ben hamur işlerine bayılırım ,buda güzel bir tarifmiş,not alındı.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Yapanın ellerine sağlık, yiyenlere afiyet olsun:) Belki bizde yaparız, belli mi olur...

    YanıtlaSil