Kefir, sütün mayalandırılmasıyla
elde edilen doğal ve sağlıklı bir süt ürünüdür.
Kafkasların gençlik iksiri
olarak kullandıkları kefir, kandaki kötü kolesterolü azaltıyor, tansiyonu
düşürüyor, idrarı sulandırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, şekeri
düşürüyor, uykusuzluğa iyi geliyor. Bir çok hastalıktan koruyor.
Kefirin hiçbir yan etkisi
yoktur. B12, B1 ve K vitamini bakımından zengindir.
Veee Hücre yenileme özelliği
sayesinde cilt maskesi olarak da kullanılıyor. Kefiri içtikten sonra bardakta
kalan kefiri yüzünüze sürüp 20 dakika bekletip yıkayın. Cildinizin pırıl pırıl
olduğunu göreceksiniz.
Kutu veya şişe sütü
kullanıyorsanız kaynatmaya gerek yok. Sokak sütü kullanıyorsanız kaynatın ve
oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, üzerindeki kaymağı alarak mayalayın.
Soğuk havalarda kabın
etrafını bezle sarın. Kefir normal olarak 18 – 24 saat sonra hazır olur. Kefir
hiç bir şekilde tel veya alüminyum gibi metallerle temas etmemelidir. Bu yüzden
cam kap, plastik süzgeç, plastik veya tahta kaşık kullanılmasını özellikle
hatırlatmak isterim.
Kefir mayası, plastik tel
süzgeçte yıkanıp süzüldükten sonra bir kavanozda üzerini örtecek kadar içme suyu
konarak buzdolabında bir hafta kadar saklanabilir.
Süzülen kefiri hemen
tüketmeyecekseniz buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz. Ancak bu süre içinde
asit, alkol ve karbondioksit oluşması nedeniyle tadında ekşime olacaktır.
Kefir mayanızın her mayalama
sonunda çoğaldığını göreceksiniz. Kendiniz için yeterli miktarını alıp isteyen
arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. İsteyen varsa benden de alabilir.
Malzemeler
Süt (arzu ettiğiniz miktarda)
Kefir mayası
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Plastik ya da tahta kaşık
Arzu ettiğiniz miktarda sütü
cam kavanoza koyun, içine kefir mayanızı ekleyin, plastik ya da tahta kaşıkla
karıştırın. Kavanozun kapağını hafifçe kapatın.
Oda sıcaklığında, karanlık
bir yerde (ben ince bir mutfak havlusuyla örtüyorum) 18-24 saat mayalanmasını
bekleyin. Fazla kalırsa kefirin tadı ekşi olur.
Mayalanma süresi bitince cam
bir kaba, plastik süzgeçle süzün. Süzgeçte kalan mayaları ezmeden sudan
geçirin. Tekrar oda sıcaklığındaki sütün içine koyup aynı işlemi tekrarlayın
(Ben her akşam aynı saatte yapıyorum).
Afiyet Olsun!
çok yararlıbir blog :) bende bloğuma ve çekilişime bekleriiim :) modadakankan.blogspot.com
YanıtlaSil