29 Kasım 2012 Perşembe

Kefir


Kefir, sütün mayalandırılmasıyla elde edilen doğal ve sağlıklı bir süt ürünüdür.
Kafkasların gençlik iksiri olarak kullandıkları kefir, kandaki kötü kolesterolü azaltıyor, tansiyonu düşürüyor, idrarı sulandırıyor, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor, şekeri düşürüyor, uykusuzluğa iyi geliyor. Bir çok hastalıktan koruyor.
Kefirin hiçbir yan etkisi yoktur. B12, B1 ve K vitamini bakımından zengindir.

Veee Hücre yenileme özelliği sayesinde cilt maskesi olarak da kullanılıyor. Kefiri içtikten sonra bardakta kalan kefiri yüzünüze sürüp 20 dakika bekletip yıkayın. Cildinizin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

Kutu veya şişe sütü kullanıyorsanız kaynatmaya gerek yok. Sokak sütü kullanıyorsanız kaynatın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, üzerindeki kaymağı alarak mayalayın.

Soğuk havalarda kabın etrafını bezle sarın. Kefir normal olarak 18 – 24 saat sonra hazır olur. Kefir hiç bir şekilde tel veya alüminyum gibi metallerle temas etmemelidir. Bu yüzden cam kap, plastik süzgeç, plastik veya tahta kaşık kullanılmasını özellikle hatırlatmak isterim.

Kefir mayası, plastik tel süzgeçte yıkanıp süzüldükten sonra bir kavanozda üzerini örtecek kadar içme suyu konarak buzdolabında bir hafta kadar saklanabilir.

Süzülen kefiri hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz. Ancak bu süre içinde asit, alkol ve karbondioksit oluşması nedeniyle tadında ekşime olacaktır.

Kefir mayanızın her mayalama sonunda çoğaldığını göreceksiniz. Kendiniz için yeterli miktarını alıp isteyen arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. İsteyen varsa benden de alabilir.

Malzemeler
Süt (arzu ettiğiniz miktarda)
Kefir mayası

Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Plastik ya da tahta kaşık

Arzu ettiğiniz miktarda sütü cam kavanoza koyun, içine kefir mayanızı ekleyin, plastik ya da tahta kaşıkla karıştırın. Kavanozun kapağını hafifçe kapatın.
Oda sıcaklığında, karanlık bir yerde (ben ince bir mutfak havlusuyla örtüyorum) 18-24 saat mayalanmasını bekleyin. Fazla kalırsa kefirin tadı ekşi olur.
Mayalanma süresi bitince cam bir kaba, plastik süzgeçle süzün. Süzgeçte kalan mayaları ezmeden sudan geçirin. Tekrar oda sıcaklığındaki sütün içine koyup aynı işlemi tekrarlayın (Ben her akşam aynı saatte yapıyorum).
Afiyet Olsun!

1 yorum:

  1. çok yararlıbir blog :) bende bloğuma ve çekilişime bekleriiim :) modadakankan.blogspot.com

    YanıtlaSil