4 ay aradan sonra, Karadeniz
dolaylarından bir yemekle karşınızdayım.
Dible’yi ben ilk kez
yapıyorum. Eğer değişik tatları denemek istiyorsanız, bloglar ve TV programları
sayesinde artık tüm yörelerin hatta tüm dünya yemeklerinin tariflerine ulaşmak,
artık çok kolay.
Ben de Dible yapmak için ufak
bir araştırma yaptım. Mantık hepsinde aynı olmasına rağmen kimi havuçlu, kimi domatesli,
kimi ise sade yapmış. Herkesin damak tadı farklı tabii ki...
Ben renkli sevdiğim için, hem
havuç hem de domates kullandım. Sonuç gayet güzel... Karadenizli arkadaşlardan yanlışım varsa düzeltmelerini rica ediyorum.
Malzemeler
1 kg taze fasulye
1 adet irice kuru soğan
1 adet havuç
1 adet irice domates
½ çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı pul biber
Tuz
Soğanları ince ince piyazlık doğrayıp
½ çay bardağı zeytinyağı ile birlikte tencereye alıp kavurmaya başlayın. Sonra
sırasıyla temizleyip, küp küp doğradığınız havucu, kabuğunu soyup, çekirdekli
kısımlarını aldığınız, küp küp doğradığınız domatesi ve ayıklayıp 1 cm
kalınlığında doğradığınız fasulyeleri ekleyerek kavurmaya devam edin, tuzunu
ayarlayın.
Yıkayıp, süzdüğünüz pirinci
de ilave edin, bir iki kez karıştırıp 2 su bardağı sıcak suyunu koyup
tencerenin kapağını kapatın, ocağın altını kısın.
Fasulyeler ve pirinçler
pişince tereyağında kavurduğunuz kırmızı biberi ilave ederek hızlıca karıştırın
ve demlenmesi için 10 dakika bekledikten sonra sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun!
babanem muhteşem yapardı ama havuç kullanmazdı tereyağı pul biber de eklemezdi diye hatırlıyorum ama belki de ben sevmediğim içindir orijinalinde olabilir elinize sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkürler sevgili Audrey. Tam orjinalini ben de bilemiyorum. Yazdığım gibi domates koyup havuç koymayanlar, havuç koyup domates koymayanlar ya da her ikisini de koymayanlar var... Ama eminim hepsi güzel oluyor.
Sil